domowe lody bananowe
fot. unsplash

Domowe lody bananowe kojarzą Ci się z pysznym deserem, który serwują najlepsze nadmorskie lodziarnie? Od dziś możesz mieć ten klimat u siebie w domu. Wystarczy tylko, że poznasz ten genialny i zarazem szalenie prosty przepis, a niejeden raz zaskoczysz swoich gości. Nie będziesz musiała już więcej pytać się znajomych, jak zrobić domowe lody, bo sama posiądziesz tę tajemną wiedzę. Czego potrzebujesz? Jak się do tego zabrać?

Spis Treści

Raj nie tylko dla dzieci

Sposób wykonania tego deseru jest tak prosty, że najprawdopodobniej będzie to Twój ulubiony smakołyk – oczywiście, jeśli tylko lubisz banany. Nie tylko dzieci będą Ci wdzięczne, ale zobaczysz, że sama będziesz sięgać po ten przysmak, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś pysznego. Ważne jest także to, że dokładnie wiesz, jakich składników używasz i nie musisz się obawiać, że coś będzie za słodkie.

lody czekoladowe i śmietankowe w pucharku na stole
fot. unsplash

Domowe lody bananowe w kilku prostych krokach

Warto podkreślić, że jedna gałka takich lodów ma zaledwie 44 kalorie! Czy może być coś piękniejszego?! Pyszny deser, który nie pójdzie w boczki – brzmi idealnie.

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • Dodatki do wyboru: 2 łyżki śmietanki kremówki/mleka lub jogurtu, cynamon lub posiekana czekolada
  • Możesz także opcjonalnie dodać: łyżkę oleju kokosowego, 2 łyżki soku z cytryny, garść mrożonych malin

Przygotowanie:

  1. Obrane banany pokrój w plasterki. Włóż je do naczynia z przykrywką i schowaj do zamrażalnika
  2. Banany są gotowe do dalszej pracy po około 3-6 godzinach mrożenia
  3. Włóż owoce do naczynia, w którym będziesz je miksować/blendować. Pamiętaj, że to najważniejsza czynność, ponieważ banany muszą mieć gładką konsystencję. Jeśli są zbyt twarde, możesz chwilę poczekać lub pomóż sobie, rozdzielając owoc widelcem. To także odpowiedni moment na to, aby dołożyć do nich dodatki – na przykład śmietankę, cynamon lub olej kokosowy
  4. Czas na blendowanie! Może to zająć dłuższą chwilę, ale absolutnie się nie zrażaj, ponieważ efekt przerośnie Twoje oczekiwania
  5. Gdy masa będzie jedwabiście gładka, możesz przełożyć ją do pucharków i podawać gościom. Możesz ją także włożyć do zamrażalnika, ale nie na dłużej niż 2 godziny, ponieważ po tym czasie lody staną się tak twarde, że nic nie da się z nimi zrobić. Można także wykorzystać specjalne formy do lodów na patyku, aby wygodniej jadło się je dzieciom

Prawda, że przepis jest szalenie prosty? W podobny sposób możesz zrobić domowe lody śmietankowe lub domowe lody czekoladowe. Wszystko w domowym zaciszu, kontrolując dokładnie wszystkie składniki 🙂

lody czekoladowe i śmietankowe w szklanej misce
fot. unsplash

Takie szybkie przekąski na imprezę to ja rozumiem! Nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni, a można wyczarować coś naprawdę pysznego.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala21/domains/e-warsaw.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here