Kompot z suszonych owoców
fot. flickr

Kompot z suszonych owoców to nieodzowny element w czasie Wigilii. Czy w ogóle jest jeszcze ktoś, kto byłby w stanie wyobrazić sobie święta bez tego napoju? Aromatyczny, doceniany przez wielu, ale nie trafia do serc każdego. Dlaczego? Wszystko z powodu intensywnego smaku. Największy problem z kompotem mają dzieci. Czy macie sposoby, aby je do niego przekonać?

Kompot z suszonych owoców na Wigilii – bez niego ani rusz!

Nie ukrywajmy – tylko w tym dniu ten napój smakuje tak wyjątkowo. Próbowaliście pić go przy innej okazji? To już nie to samo! Poza nim bardzo ważne są inne dania w czasie wigilijnej kolacji. Musi być ich aż dwanaście. No właśnie… Wiecie skąd się wzięła tradycja 12 potraw wigilijnych?

potrawa wigilijna
fot. commons.wikimedia

Zwyczaje związane z bożym narodzeniem, o których się nie zapomina

Ciężko sobie wyobrazić, że na stole mogłoby zabraknąć suszu. Tak samo jak ciężko wyobrazić sobie święta bez sianka pod obrusem, tradycji wręczania prezentów czy najpiękniejszych polskich kolęd. Przechodząc jednak do kompotu z suszu, wiesz jak go zrobić?

Jakie składniki?

Przede wszystkim to wędzone śliwki, suszone jabłka i gruszki. Można dodać także morele i figi. Co jeszcze powinno się mieć w kuchni, aby zrobić dobry susz?

  • 100 g suszonych jabłek
  • dwie gruszki
  • laskę cynamonu
  • 5 goździków
  • cukier lub miód do słodzenia
  • 5-10 suszonych śliwek (jeśli chcesz mocny smak, dodaj więcej)
  • 1 cytrynę
  • 1 pomarańczę
  • wodę

Owoce zalej przegotowaną wodą i pozwól im się moczyć przez około trzy godziny. Wtedy możesz dodać także cytrynę i pomarańczę – oczywiście nie zapomnij ich dokładnie umyć, a przed włożeniem do suszonych owoców, możesz pokroić cytrusy w plasterki (razem ze skórką). Po tym wrzuć cynamon i goździki. Przelej wszystko do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. Kompot słodzi się na samym końcu – to, ile dodasz cukru lub miodu, zależy od Twoich upodobań.

suszone owoce
fot. pexels

Czy w podobny sposób robisz kompot z suszu?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here