tort z kwiatami
fot. pxhere

Tort weselny to kulminacyjny punkt w czasie przyjęcia weselnego. Na jaki wzór i smak się zdecydować w tym wyjątkowym dniu? Wbrew pozorom wybranie tego idealnego przysmaku nie jest takie łatwe. Chodzi nie tylko przecież o walory smakowe, ale także wizualne. Tort powinien dobrze wyglądać i pasować do dekoracji ślubnej. Tak, wiemy, że brzmi to jak zadanie ciężkie do wykonania, ale nikt nie mówił, że ślubne przygotowania są łatwe!

Od czego zacząć?

Najwygodniej jest sięgnąć po inspiracje i z gotowymi zdjęciami wybrać się do cukiernika. Dzięki temu będzie wiedział, co Wam się podoba najbardziej, a w którą stronę nie chcielibyście iść. Warto także dopasować tort do charakteru przyjęcia. Wesele glamour będzie różnić się od wesela w stylu boho i to także warto podkreślić, dekorując tort weselny. Cukiernik dzięki swojemu doświadczeniu na pewno będzie umiał odpowiedzieć na serię nurtujących Was pytań. Ale wiecie, co jest w wyborze tortu najprzyjemniejsze?! Tak, zgadliście! DEGUSTACJA!

Nie bójcie się także mówić o tym, jaki macie budżet. Nikt Wam przecież nie czyta w myślach i nie wie, na ile możecie sobie pozwolić i co mieści się w cenowych widełkach, które sobie założyliście na ten wydatek.

piętrowy tort
fot. needpix

Tort weselny, czyli to, co jest ważne w jego wyborze

Rozmiar

Może Was to zaskoczy, ale w tym przypadku ma on znaczenie 😛 Tort możecie wybierać dopiero wtedy, gdy orientacyjnie będziecie wiedzieć, ile gości może pojawić się na Waszym weselu. Jeśli będzie ich dużo, możecie wybrać piętrowe ciasto lub kilka jednopiętrowych ułożonych na ozdobnych stojakach.

Kolor

Oczywiście najlepiej, jeśli barwa będzie zbliżona do tego, jaki akcenty dominują na sali weselnej. Przyjęło się także, że w czasie eleganckiego wesela dominują wszelkie odcienie beżu. Nie bójcie się jednak prosić o odważne barwy, które uznacie za właściwe. Chcecie złoto? Większość cukierników nie powinno mieć z tym żadnego problemu.

Dodatki

Na pewno spotkaliście się z różnymi nietypowymi elementami. Można dodać perły, kwiaty, koronki lub cukrowe dodatki. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i od możliwości cukierników, a przyznać trzeba, że w dzisiejszych czasach jest pod tym względem ogromna konkurencja!

Smak

Musicie wziąć pod uwagę nie tylko swoje preferencje, ale także to, czy smak będzie w miarę uniwersalny. Do tego pamiętajcie o sezonowych owocach i mierzcie siły na zamiary. Jeśli bierzecie ślub latem, musicie zdawać sobie sprawę z tego, że np. bita śmietana może się pod wpływem temperatury rozpuścić.

Tort weselny
fot. pixabay

Ślubne przesądy mówią także o tym, że każdy z gości powinien zjeść kawałek tortu. Jeśli się odmówi jego konsumpcji, może to ściągnąć nieszczęście na młodą parę. Warto także uważać na zabawy weselne, które bardzo często pojawiają się po krojeniu ciasta przez nowożeńców. Lepiej zjeść mniej niż zaskoczyć zebranych na parkiecie gości niemiłą niespodzianką ☺

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here