Codzienne przygotowywanie posiłków bywa nużące. Jeśli czujesz, że do Twojej kuchni wkrada się rutyna, najwyższa pora na poszukanie nowych inspiracji. Możesz ich zaczerpnąć z kuchni ukraińskiej. Jest pełna niebanalnych dań, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Oto potrawy, które zaskoczą wszystkich.
Wykwintna przystawka
Jeśli przygotowujesz przyjęcie, warto przed daniem głównym uraczyć swoich gości przystawką, która zaostrzy ich apetyt. Zamiast klasycznej sałatki możesz wypróbować dania z ukraińskim kawiorem. Jest ceniony przez koneserów, a jednocześnie można kupić go w konkurencyjnej cenie. Najpopularniejszą jego odmianą jest kawior z jesiotra. Rozpoznać go można po drobnych czarnych jajeczkach. Godny polecenia jest także kawior z ryb łososiowatych o intensywnej, czerwonej barwie. Nie tylko świetnie smakuje, ale będzie także ozdobą wielu potraw. By z kawioru stworzyć szybką i wykwintną przystawkę nie trzeba wiele. Kawior można zaserwować na grzankach, małych kanapeczkach z dodatkiem kremowego serka lub nawet na krakersach. Do takiej przystawki sprawdzi się szampan, który świetnie się zgra z pierwszym toastem na imprezie.
Pyszny kawior dostępny jest na https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/kawior/.
Sycące danie główne
Swego czasu w Polsce niezwykle popularnym ukraińskim daniem było Żarkoje. To potrawa jednogarnkowa, której bazą jest aromatyczny gulasz przygotowywany z mięsa wołowego lub wieprzowiny. Nie może w niej zabraknąć też czerwonej papryki, ziemniaków oraz jarzyn. Całość jest przyprawiona koncentratem pomidorowym i sporą ilością słodkiej papryki. W niektórych wersjach znajdziemy także dodatek suszonych owoców, jeśli jednak nie przepadacie za słodkim akcentem w daniach mięsnych, można je pominąć. Po ugotowaniu danie umieszcza się w charakterystycznym, glinianym garnku, a wierzch zalepia kapslem z ciasta pierogowego lub drożdżowego. Potrawę można także zaserwować z pieczywem, jednak będzie nieco odstawać od oryginału. Po wyjęciu z piekarnika całość tworzy rozgrzewające i aromatyczne danie. Dzięki pieczeniu mięso jest miękkie, a warzywa rozpływają się w ustach.
Przetwory warzywne, które świetnie sprawdzą się do dań głównych, znajdziesz na https://best-market.pl/przetwory-warzywne/.
Lekki deser
Mimo obfitego posiłku zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na deser, zwłaszcza w tej wersji. Naszą ostatnią propozycją są ukraińskie zefiry, czyli lekkie jak chmurka pianki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Są uwielbiane także przez dzieci. Do ich przygotowania potrzebny jest wybrany, gładki mus owocowy np. z truskawek czy owoców leśnych, a także cukier, agar i białko jajka. Nie musisz nawet martwić się miejscem w lodówce, gdyż zefiry tężeją w temperaturze pokojowej. A co jeśli nie masz czasu, by je przygotować? Na stronie best-market.pl znajdziesz słodycze prosto z Ukrainy.