Czym jest indeks glikemiczny i jak wpływa na dietę

Indeks glikemiczny to bardzo istotny wskaźnik dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Jednak również zdrowe osoby powinny zwracać na niego uwagę. Poznaj kilka ważnych szczegółów, które pomogą Ci zadbać o prawidłowe odżywianie.

Spis Treści

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny oznaczany jest skrótem IG. To wartość, która mówi, jak określone produkty wpływają na glikemię. Znajomość tego wskaźnika będzie bardzo pomocna przy zapobieganiu nagłych wzrostów glukozy we krwi. Dzięki temu samodzielnie opracujesz dietę idealnie dopasowaną do Twoich potrzeb żywieniowych. Warto pamiętać również o zachowaniu odpowiedniego bilansu kalorycznego oraz stosunku makroskładników. Te proste zasady pomogą Ci szybko zrealizować cele sylwetkowe.

Niski indeks glikemiczny to ≤55, średni to IG na poziomie od 56 do 69. Natomiast wysokie IG wynosi powyżej 70. Najczęściej informacji tej brakuje na opakowaniach produktów. Natomiast z powodzeniem znajdziesz je w sieci. Dzięki temu będziesz w łatwy sposób kontrolować ilość glukozy we krwi. To bardzo ważne dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, a także dla wszystkich miłośników zdrowego stylu życia.

Indeks glikemiczny a zdrowie

Produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym pozwolą Ci dostarczyć do organizmu optymalną ilość glukozy. Pamiętaj jednak, że wskaźnik ten wyliczany jest na podstawie 50 g węglowodanów. Niektóre produkty mają zerowy indeks. To np. ryby, mięso, nabiał czy tłuszcz. Należy zaznaczyć, że ów wskaźnik nie odzwierciedla kaloryczności produktów.

Zdecydowana większość warzyw i owoców charakteryzuje się niskim IG. Mowa tu o jabłkach, wiśniach, papryce, kiwi czy awokado. Cukrzycy mogą również spożywać kiszoną kapustę czy jogurt naturalny. Natomiast wysokie IG https://dietly.pl/blog/indeks-glikemiczny-tabela  ma np. arbuz, ziemniaki gotowane, żelki, białe pieczywo czy piwo.

Warto wydrukować listę najczęściej spożywanych produktów wraz z przypisanym im indeksem glikemicznym. Dzięki temu łatwiej będzie Ci kontrolować dietę i podejmować świadome decyzje żywieniowe.

Co wpływa na indeks glikemiczny produktów?

Na indeks glikemiczny produktów spożywczych wpływa kilka bardzo ważnych czynników. Warto się z nimi zapoznać, aby łatwo odróżnić, jakie dania można jeść nawet na diecie, a których należy unikać.

Kluczowym aspektem jest zawartość błonnika pokarmowego. Im będzie go więcej w potrawie, tym niższy będzie indeks glikemiczny. Natomiast wzrostowi wskaźnika sprzyja większy stopień rozdrobnienia produktów. To samo dotyczy obróbki termicznej, gdyż to produkty surowe mają niższy IG.

Zwróć uwagę również na rodzaj skrobi, a dokładniej stosunek amylozy do amylopektyny. Ponadto niższym indekem charakteryzują się produkty z dużą ilością białka i tłuszczu. Natomiast wysokie IG zazwyczaj mają produkty z dużą ilością cukrów prostych. Spożywanie ich w nadmiarze może nie tylko zwiastować cukrzycę, ale również przyczynia się do nadwagi oraz wielu innych schorzeń. Właśnie dlatego warto stale kontrolować dietę i dbać o prawidłowe nawyki żywieniowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here