Garnki niezbędne w każdej kuchni

Gwarancją codziennych kulinarnych sukcesów są wysokiej jakości garnki. Naczynia tego typu powinny być odporne na uszkodzenia i wysokie temperatury, a także dobrze przewodzić ciepło i równomiernie się nagrzewać. Z jakich materiałów mogą być wykonane garnki?

Spis Treści

Praktyczne garnki ze stali nierdzewnej

Jednym z najpopularniejszych rodzajów garnków są te ze stali nierdzewnej. Dlaczego warto zdecydować się na ich zakup? Są odporne na zarysowania i wgniecenia, wysokie temperatury, detergenty oraz zawarte w żywności kwasy. Tym, co je wyróżnia jest także nieprzywierająca powłoka i łatwość w utrzymaniu w czystości. Idealne garnki ze stali nierdzewnej to takie, które posiadają grube, najlepiej potrójne dno chroniące przyrządzane potrawy przed przypaleniem. Garnki stalowe dobrze utrzymują ciepło, a dobra cyrkulacja w ich wnętrzu sprawia, że są energooszczędne.

garnek

Solidne garnki żeliwne

 

Szukając naczyń kuchennych, które posłużą przez długie lata, postaw na garnki żeliwne, do produkcji których wykorzystuje się wysokowęglowe stopy żelaza oraz węgla. Garnki czarne tego typu są odporne na zarysowania i wysokie temperatury. Dobrze rozprowadzają ciepło i długo utrzymują temperaturę potraw. Żeliwne garnki kuchenne nadają się do użytkowania w piekarniku i pozwalają na gotowanie bez dodatku tłuszczu. Aby jednak zachowały swoje cenne właściwości, należy pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji — wycieraniu do sucha po każdym użyciu i konserwacji olejem.

Ponadczasowe garnki emaliowane

Garnki emaliowane to naczynia, które można było spotkać już w kuchniach naszych babć i mam. Dziś ponownie wracają do łask. Ich ponadczasowy wygląd sprawia, że emaliowane garnki są bardzo często wybierane przez miłośników wnętrz zaaranżowanych w stylu retro oraz vintage. Emaliowane garnki pojedyncze nie uwalniają szkodliwych substancji nawet wówczas, gdy są podgrzewane do bardzo wysokich temperatur. Zatem bez obaw mogą być używane przez alergików, osoby starsze czy małe dzieci. Co więcej, emaliowana powłoka posiada właściwości antybakteryjne i nie przyczynia się do zmiany smaku przygotowywanych potraw. Do ich zalet można zaliczyć także to, że są lekkie, a co za tym idzie — wygodne w przenoszeniu.

garnek emaliowany

Zdrowe garnki ceramiczne

Na sklepowych półkach można znaleźć również garnki ceramiczne – doskonałe dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni. Garnki ceramiczne nie emitują jakichkolwiek szkodliwych dla zdrowia substancji, a ich powłoka nie wchodzi w reakcję z żywnością. Dlatego sięgają po nie osoby borykające się z alergiami. Ceramiczne garnki do zmywarki posiadają odporną na ścieranie powłokę i długo utrzymują ciepło dania.

Klasyczne garnki na indukcję to jednak nie wszystko. Aby ułatwić sobie codzienne gotowane, tradycyjne garnki indukcyjne można uzupełnić o naczynia do zadań specjalnych. Do kategorii tej zaliczają się między innymi garnki do gotowania na parze. Przygotowywane w nich produkty zachowują swoje naturalne kolory, sprężystość oraz wartości odżywcze. Cechą charakterystyczną takich naczyń jest to, że nie wymagają użycia tłuszczu. Z pewnością docenią to osoby będące na diecie niskotłuszczowej czy odchudzającej.

W każdej kuchni powinien się znaleźć zarówno zestaw garnków (przykładem mogą być garnki miedziane), jak i zestaw patelni. Poza tradycyjnymi naczyniami tego typu do czynienia możemy mieć również z modelami do naleśników, z niskimi brzegami oraz grillowymi, których cechą charakterystyczną jest pokarbowane dno.

Jakich garnków nie może zabraknąć w żadnej kuchni? Najlepiej postawić na wysokiej jakości naczynia renomowanej marki, które mają wszechstronne zastosowanie i nadają się do różnych rodzajów kuchenek i potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here