Indyjska kawa

Indie to jeden z czołowych globalnych producentów kawy. Choć wiele osób kojarzy przede wszystkim kawy afrykańskie i brazylijskie, to jednak również odmiany indyjskie cieszą się uznaniem i dużym zainteresowaniem. Aż 5% całej globalnej produkcji to właśnie kawa pochodząca z Indii. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji skosztować aromatu tych niezwykłych odmian, najwyższa pora nadrobić te zaległości. Wiele osób uważa odmiany indyjskie za najbardziej aromatyczne i pobudzające. Poniżej przybliżamy temat kaw indyjskich oraz podpowiadamy jak wśród wielu dostępnych odmian odnaleźć tę, która trafi w Twój gust. 

Spis Treści

Kawy indyjskie – i ich niezwykłe właściwości 

Najważniejsze zalety odmian indyjskich wynikają z ich nieprzeciętnej mocy. Kawy uprawiane w tym regionie świata są wyjątkowo różnorodne w smaku, jednak zawsze cechuje je wysoki poziom zawartości kofeiny oraz jej intensywne oddziaływanie. Dlatego w kawach indyjskich rozmiłowali się przede wszystkim amatorzy silnego naparu, który postawi ich na nogi już po pierwszym łyku. 

Większość kaw uprawianych na terenie Indii to odmiany arabica. Należą do nich między innymi (niezwykle popularne) India Malabar oraz India Plantation. Ponadto, popularne są odmiany robusta, które w rynku indyjskim mają nieco mniejszy udział. Najlepiej znana indyjska robusta to India Cherry. Warto wspomnieć, że tradycja uprawy kawy w Indiach sięga XVII wieku i na trwałe wpisała się w krajobraz kulinarny tego regionu. Oferowane obecnie odmiany to „spadkobierczynie” kilku wieków intensywnych hodowli oraz rozwoju procesu przetwarzania ziaren. 

Specyfika użytkowa indyjskich kaw 

Kawy można oceniać, biorąc pod uwagę trzy główne walory smakowe. Pierwszy to aromat, drugi to kwaśność, a trzeci to goryczka. Pod tym względem, kawy indyjskie wypadają niezwykle dobrze. Ich intensywny, charakterystyczny zapach poczujesz jeszcze przed spożyciem pierwszego łyku. Poszczególne odmiany są bardzo wyważone, biorąc pod uwagę ich proporcje pomiędzy kwasowością a goryczką, zdecydowanie zbliżając się jednak do bieguna gorzkiego. Z pewnością, przypadnie to do gustu wszystkim amatorom klasycznych aromatów. 

Cechą charakterystyczną jest fakt, że kawy indyjskie mają nieco większe ziarenka niż odmiany rosnące w innych częściach świata. Uzyskany z nich napar posiada typowy dla regionu odcień smakowy, na który składa się ziemistość, delikatny posmak orzechów oraz ciemnej, mocno gorzkiej czekolady. Niektóre gatunki posiadają także dodatkowe nuty smakowe – dymne, tytoniowe, podkreślające szlachetność tego naparu. 

Wielu amatorów odmian indyjskich sięga po kawy z tego regionu przez cały czas. Docenili przede wszystkim ich stosunkowo zbliżone odcienie smakowe, odznaczające się za każdym razem przewagą goryczy nad kwasowością. Duże znaczenie ma pod tym względem intensywne palenie ziaren, gwarantujące ich gorzki, dymny smak.

Przygodę z kawą indyjską warto rozpocząć od degustacji kilku odmian kaw. Pozwoli Ci to zauważyć zarówno dzielące je różnice, jak i specyficzne dla kaw tego regionu podobne nuty smakowe. To właśnie one skłaniają wielu odbiorców kawy do wyboru odmian indyjskich.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here