Jak zrobić ocet jabłkowy w domu
fot. unsplash

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu, aby zawsze był smaczny? Nie jest to trudne, ale z pewnością odrobinę czasochłonne i wymagające cierpliwości. Jednak warto. Ekologiczny ocet jabłkowy jest bowiem bogactwem wielu dobrych dla naszego zdrowia substancji. Jego właściwości są nieocenione.

Spis Treści

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu i czym właściwie jest?

Ocet jabłkowy jest substancją znaną od dawna, bogatą w składniki cenne dla naszego zdrowia. Powstaje w procesie fermentacji i charakteryzuje się mocno kwaśnym smakiem, a także wyrazistym zapachem. Ma też piękny bursztynowy kolor. To dobro luksusowe, które powinno być w każdym domu.

W tym zdrowotnym eliksirze znajdziemy aminokwasy, związki polifenolowe czy pektyny. Ponadto jest cennym źródłem pierwiastków, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia czy sodu. Znajdują się w nim również witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C, biotyna czy beta-karoten.

kilka czerwonych jabłek w dłoniach kobiety
fot. unsplash

Jakie ma właściwości?

Substancję tę warto stosować regularnie, zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Co to oznacza? Spożywając ocet jabłkowy w rozsądnych ilościach, korzystnie wpłyniemy na zdrowie. Babcine sposoby często wykorzystywały ten drogocenny płyn na przykład do walki z trądzikiem, łuszczycą, grzybicą, nadwagą czy wysokim cholesterolem, ale i ze zgagą. Oczywiście nie jest on cudownym lekiem na wszystko. Z pewnością jednak wspomaga kurację, a także zapobiega wielu problemom.

Jak spożywać ocet? Być może komuś może wydawać się, że picie tego złocistego trunku jest trudne ze względu na smak. Wszystko jest jednak kwestią przyzwyczajenia. Nie pijemy oczywiście samego octu. Mieszamy jedną lub dwie łyżki ze szklanką letniej wody. Możemy do tak przygotowanego napoju dodać też odrobinę miodu czy cynamonu. Staje się wówczas naprawdę smaczny. Potem wystarczy codziennie pić taką mieszankę.

W celach kosmetycznych używa się tego płynu na przykład jako płukanki do włosów czy toniku do twarzy. Ma bowiem działanie oczyszczające, a także i antybakteryjne. Dlatego włosy pięknie błyszczą się po takim zabiegu, a skóra jest miękka i delikatna. Takie kosmetyki DIY są najlepsze, co może zaoferować skórze. Co więcej, przyśpiesza gojenie ran, zmniejsza opuchliznę czy też łagodzi stany zapalne.

To nie są jedyne domowe triki z użyciem octu jabłkowego. Można go używać także do odkażania blatów kuchennych czy desek do krojenia. Doskonale poradzi sobie także z kamieniem w łazience.

czerwone jabłko trzymane w dłoni na tle sadu
fot. unsplash

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Prosty przepis

Składniki:

    1 kg jabłek
    1 litr letniej, ale koniecznie przegotowanej wody
    5 łyżek cukru

Wykonanie

Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Pamiętajmy, aby odkroić nadpsute miejsca. Pozostawiamy gniazda, ale usuwamy ogonki. Owoce umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy wodą. Naczynie przykrywamy gazą i dokładnie obwiązujemy sznurkiem. Wszystko odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce.

Musimy dbać o to, aby jabłka zawsze znajdowały się pod powierzchnią wody (inaczej pojawi się pleśń i ocet należy wyrzucić). Ważne jest to, aby był stały i równomierny dopływ tlenu — chodzi o prawidłowe funkcjonowanie bakterii octowych. Dlatego ocet musimy mieszać przynajmniej raz dziennie za pomocą drewnianej łyżki. Fermentacja octu jabłkowego trwa od 2 do 5 tygodni.

Teraz już wiecie, jak zrobić ocet jabłkowy w domu. Na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here