słodycze świąteczne

Słodycze to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Towarzyszą nam zarówno przy świątecznym stole, jak i świetnie sprawdzają się jako ozdoby choinkowe. Ale przede wszystkim są nieodłączną częścią świątecznych prezentów, które sobie nawzajem dajemy. Cukierki to niezwykle powszechny prezent w naszej kulturze. Czekoladową pralinkę lub kolorowego cukierka pokocha każdy, niezależnie od wieku. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się słodycze zagraniczne, limitowane edycje w intrygujących smakach i tematycznych opakowaniach. Te produkty idealnie wpasują się w świąteczny nastrój i sprawią wiele radości podczas ich testowania.

Spis Treści

Jakie słodycze świąteczne warto dodać do prezentu?

Jeśli ktoś jest tradycjonalistą, nie próbuj zmuszać go do jedzenia oryginalnych cukierków. Lepiej więc skupić się na klasykach. To samo dotyczy partnerów biznesowych i klientów. W ich przypadku prezenty w postaci słodyczy są jak najbardziej wskazane. W końcu to doskonały sposób na ocieplenie kontaktów i zapewnienie dobrej, przyjaznej atmosfery. Jednak sam prezent musi mieć elegancką formę. Jeśli chodzi o najmłodszych dzieciaków, można pozwolić sobie na dużo więcej szaleństwa. Dzieci uwielbiają cukierki w każdej postaci – im bardziej wyszukane, tym większa radość. Oprócz tego możesz przygotować tradycyjne słodycze, które upieczesz w domowym zaciszu. Ofertę świątecznych słodyczy można znaleźć w sklepie Candy-Shop – https://candy-shop.pl/pl/c/Slodycze-Swiateczne/68.

Tradycyjne słodycze z całego świata

  • Panatone to typowy świąteczny przysmak w północnych Włoszech, szczególnie popularny w Mediolanie. Suszone owoce, które wyglądają prawie jak klejnoty, zdobią wnętrze tego obfitego cylindra w kształcie grzyba, a kremowy serek mascarpone jest zwykle podawany na talerzu obok panettone, więc możesz dodać, co chcesz.
  • Polska bardzo poważnie traktuje Boże Narodzenie, co widać na choinkach i krakowskich targach, a pierniki to w naszym kraju kwintesencja świątecznego deseru. Pierniki można spotkać na jarmarkach bożonarodzeniowych w postaci biszkoptów udekorowanych cukrem pudrem, a także w bardziej tradycyjnych staropolskich wersjach przypominających ciasta o niepowtarzalnym smaku dzięki długodojrzewającym drożdżom, nadziewanych domowym sosem. Stół wigilijny.
  • Bibingka to popularne filipińskie danie podawane jako śniadanie lub deser w okresie świątecznym, zwłaszcza po Mszy Simbáng Gabi, dziewięć dni przed Bożym Narodzeniem. Danie wywodzi się z Portugalii, skąd tradycyjna receptura trafiła na Filipiny. To danie jest zrobione z mąki ryżowej lub kleistego ryżu, mleka kokosowego, cukru i wody. Ważnym składnikiem są liście bananowca, którymi zawija się i gotuje to danie. Gotowy przysmak dekoruje się tartym serem lub wiórkami kokosowymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here