Badanie wody to procedura, której musi się poddać każdy lokal gastronomiczny. Mówi o tym Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7 grudnia 2017 roku. Woda musi być idealnie czysta, pozbawiona drobnoustrojów. To ważne dla bezpieczeństwa gości. Gdzie można wykonać badanie wody w Warszawie? Wyjaśniamy w naszym artykule.
Spis Treści
Gdzie wykonać badanie wody? Warszawa
Jeśli chodzi o badanie wody warszawa ma na swoim terenie laboratorium, które się tym zajmuje. Są to badania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wody przeznaczonej do celów gastronomicznych. Laboratorium przeprowadza badanie wody zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia. To właśnie w tym akcie prawnym zawarto wymagania mikrobiologiczne, chemiczne, organoleptyczne i fizykochemiczne, jakim powinna odpowiadać woda w lokalu gastronomicznym.
Badanie wody – Sanepid
Wyniki badań muszą być zgodne z wymaganiami Sanepid-u. Badanie mikrobiologiczne wody przeprowadza wykwalifikowany pracownik (laborant). Przyjeżdża on we wskazane miejsce, a następnie pobiera próbki i zawozi je do laboratorium. Po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych i otrzymaniu wyników firma opracowuje protokół dla SANEPID-u. Wyniki badań wody wraz z protokołem są dostarczane pod wskazany adres.
Ile kosztuje badanie mikrobiologiczne wody?
Nasuwa się pytanie: jaki jest koszt przeprowadzenia badań wody?
Badania wody – cena
Koszt badania mikrobiologicznego wody uzależniony jest od kilku czynników, takich jak: rodzaj badania, i zakres oznaczanych parametrów. Ceny mogą się różnić także w zależności od rodzaju samej wody (na przykład badanie ceny badania wody powierzchniowej, podziemnej oraz wody uzdatnionej).
Badanie wody Sanepid – cennik
W Warszawie badanie wody kosztuje około 350,00 netto. Cena obejmuje całą procedurę, czyli: przyjazd laboranta, pobranie próbek na miejscu poboru, odwiezienie ich do laboratorium, opracowanie protokołu oaz dostarczenie dokumentu pod wskazany adres. Warto sprawdzić cennik firmy, zajmującej się badaniami. Jeżeli potrzebujesz indywidualnej wyceny, to najlepiej skontaktować się bezpośrednio z laboratorium.
Jak wygląda badanie mikrobiologiczne wody?
Jak wspomnieliśmy – za cały proces badania wody odpowiada laborant, który przyjeżdża na miejsce, aby pobrać próbki. Reprezentatywne próbki są dostarczane do laboratorium w odpowiednich pojemnikach, a następnie przygotowywane i poddawane szczegółowej analizie.
Analizie podlegają parametry grupy A – ocenia się wówczas ogólną liczbę mikroorganizmów w wodzie w temperaturze 220C, barwę, mętność, smak, zapach, stężenie jonów wodoru i przewodność elektryczną. Badania wykrywają w wodzie obecność bakterii (paciorkowców, bakterie grupy E.coli, zgorzeli gazowej clostridium perfringens, Legionelli itd.).
Badaniom podlegają także wybrane parametry z grupy B (choć zależy to od przeznaczenia wody). Ocenia się wówczas obecność niebezpiecznych związków chemicznych w wodzie.
Kilkanaście ocenionych podczas badania wskaźników porównuje się następnie z parametrami określonymi w przedmiotowym Rozporządzeniu Ministra Zdrowia. Badania wykonywane są po to, aby zapewnić jak najwyższą jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. W razie wykrycia jakichkolwiek nieprawidłowości lokal musi podjąć działania korygujące.
Dlaczego badanie wody jest tak ważne?
Po pierwsze – jako przedsiębiorca i właściciel lokalu gastronomicznego masz obowiązek regularnie badać wodę. W tym celu powinieneś skorzystać z usług firmy, która oferuje kompleksowe mikrobiologiczne badanie wody zimnej i ciepłej dla lokali gastronomicznych. Badanie powinno być zgodne z obowiązującymi przepisami i wymaganiami Sanepidu.
Tylko badanie mikrobiologiczne wody jest w stanie wychwycić obecność niebezpiecznych mikroorganizmów. Spożywanie wody, w której znajdują się drobnoustroje chorobotwórcze, jest bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia twoich klientów. Jeżeli wystąpi zatrucie pokarmowe po wizycie w twojej restauracji, to musisz przedstawić aktualne wyniki badań wody. Dzięki temu unikniesz wielu nieprzyjemności.
Badania mikrobiologiczne to jeden z najważniejszych obowiązków każdego właściciela lokalu gastronomicznego. Higiena, najwyższa jakość i bezpieczeństwo są kluczowymi elementami prowadzenia takiej działalności. Zadbasz o nie właśnie dzięki regularnym badaniom wody, ponieważ nieprawidłowości nie są zauważalne na pierwszy rzut oka.