W czym przechowywać żywność

Według raportów każdego roku w Polsce marnuje się blisko 5 ton żywności, z czego połowa to straty w gospodarstwach domowych. Zdecydowana większość badanych wyrzuca jedzenie z powodu zepsucia. Na szczęście można temu w łatwy sposób zapobiec. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie!

Plastikowe pojemniki – czy to się sprawdza?

Do przechowywania żywności najczęściej wykorzystuje się plastikowe pojemniki. Wiele osób ceni je za uniwersalność i doskonałą szczelność. Pojemniki z plastiku są lekkie i komfortowe w użyciu. Z reguły można je myć w zmywarce, podgrzewać i mrozić w zamrażarce. 

Niestety niektóre wyroby z tworzyw sztucznych, a szczególnie te zawierające bisfenol A, nie są bezpieczne dla zdrowia – zwłaszcza po podgrzaniu do bardzo wysokiej temperatury. Szkodliwe substancje mogą przeniknąć do żywności, co jest potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. 

Argumentem przemawiającym na niekorzyść plastikowych pojemników jest również szkodliwość materiału dla środowiska naturalnego. Na całym świecie tony plastiku trafiają na wysypiska, do lasów i do oceanów, niszcząc to, co oferuje nam planeta. Torebka foliowa rozkłada się średnio 400 lat, papierek po cukierku 50 lat dłużej, a zwykła butelka potrzebuje nawet całego wieku! Jeśli plastikowe odpady nie zostaną posegregowane i odpowiednio przetworzone, zalegają na ogromnych stertach śmieci, odciskając duże piętno na naszym środowisku. 

Zużycie plastiku bez wątpienia należy ograniczyć. Ty też możesz to zrobić! Przede wszystkim zamiast plastikowych pudełek do przechowywania wybieraj wersje ekologiczne!

Woskowijki – ekologiczna alternatywa dla plastiku 

Świetną alternatywą dla plastikowych pojemników są woskowijki, czyli opakowania w duchu zero waste, powstałe z troski o naszą planetę. Woskowijki nieco przypominają bawełniane ściereczki, którymi nasze babcie owijały produkty spożywcze wiele lat temu. Różnicą jest jednak wzbogacenie o naturalne składniki, które zwiększają ich funkcjonalność. Woskowijka to kawałek bawełny nasączony woskiem pszczelim, olejem jojoba i żywicą drzewną. Wosk zapewnia im właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Ponadto jest naturalnym konserwantem, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość produktów. Żywica ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, a więc chroni jedzenie przed rozwojem bakterii. Natomiast olej jojoba stabilizuje i przedłuża trwałość wosku i żywicy.

Woskowijki służą do wielokrotnego użytku. Doskonale sprawdzają się do pakowania posiłków na wynos oraz do przechowywania żywności w domu.

Marka BeePack jako pierwsza w Polsce rozpoczęła produkcję woskowijek. Jej wyroby są tworzone ręcznie z najwyższą precyzją ze starannie wyselekcjonowanych komponentów. Produkty pomyślnie przeszły testy TÜV Rheinland Polska. Firma potwierdziła, że w woskowijki BeePack są wolne od szkodliwych substancji, a ich zapach i smak nie przenika do przechowywanej żywności. Doskonałą jakość wykorzystanej bawełny potwierdza zaś międzynarodowy certyfikat Oeko-Tex Standard 100. 

Firma oferuje woskowijki w różnych rozmiarach i wzorach. Produkty można kupić pojedynczo lub w zestawach. Inwestując w porządne woskowijki, inwestujesz w przyszłość naszej planety!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here