Domowe konfitury
fot. pixabay

Domowe konfitury na pewno kojarzą Ci się z ciepłem domowego ogniska. Jak przenieść tę magię z dawnych lat do współczesnego świata? Czy takie delicje będą smakować jak te spod ręki babci? Przekonać możesz się o tym tylko w jeden sposób… musisz je zrobić! Nie tylko mogą trafić one do domowej spiżarni, ale to świetny pomysł na przykład na prezenty dla gości weselnych lub jako dodatek do domowych lodów czekoladowych lub mięs. Jak się do tego zabrać?

Spis Treści

Domowe konfitury – co jest ważne?

Przede wszystkim musisz wiedzieć o jednej, dość kluczowej zasadzie. Tego typu przetwory najlepiej robić latem lub jesienią. Dlaczego? Otóż istotne jest to, aby mieć dostęp do dojrzałych, pysznych owoców. To one są najważniejsze w tym zadaniu. Musisz wiedzieć także, czym różnią się konfitury od dżemów. Te pierwsze mają w sobie całe owoce i to one nadają wyrazistego smaku. Co dalej?

słoiki z różnymi dżemami ułożone jeden na drugim
fot. pixabay

Jak powstają konfitury krok po kroku?

Nie musisz znać wielu zasad, a dzięki domowym trikom, które zaraz poznasz, będziesz chciała robić konfitury naprawdę często. Dziś skupimy się na domowej konfiturze ze śliwek.

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
  • do 150g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Umyj śliwki, osusz i przetnij na pół. Nie zapomnij wyciągnąć pestek!
  • Włóż owoce do garnka i zalej małą ilością wody (około 2 łyżki)
  • Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż śliwki zgęstnieją. Z reguły taki proces zajmuje około półtorej godziny
  • Sprawdź słodkość powideł, ponieważ może wydarzyć się tak, że nie będziesz czuła potrzeby, aby dodawać do nich cukru. Jeśli jest go za mało, po prostu go dodaj 🙂 W tym samym momencie dodaj, jeśli tylko chcesz, cynamonu lub wybranego aromatu
  • Ponownie zacznij gotować powidła, ponieważ cukier sprawia, że owoce stają się bardziej rzadkie (około 30 minut). Jeśli ponownie śliwki zgęstnieją, przełóż je do suchych i wyparzonych słoików. Zakręć mocno i postaw słoiki do góry dnem. Proces pasteryzowania jest bardzo ważny

A Ty masz jakiś sprawdzony sposób na powidła? Co jest dla Ciebie ważny w tym procesie?

Słodki prezent

Często konfitury w małych słoiczkach daje się gościom na przykład na weselach czy na przyjęciu komunijnym w formie podziękowania dla gości. To bardzo miły gest, który na pewno zostanie doceniony. Kiedy jeszcze się sprawdzi? Gdy nie wiesz, jaki prezent dla taty na święta sprawdzi się najlepiej. Pyszne konfitury na pewno wywołają uśmiech na jego twarzy 🙂

dwa słoiki z ciemnymi dżemami stojące na białym blacie
fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here