Domowe lody czekoladowe smakują najlepiej w doborowym towarzystwie i nie mówimy tutaj o bitej śmietanie lub rodzynkach. Na pewno ten smak kojarzy Ci się z samymi dobrymi chwilami, gdy z bliskimi Twemu sercu ludźmi świętowałaś coś wyjątkowego w przytulanej kawiarni. Czy w domu można odtworzyć ten smak? Jak najbardziej, a ponadto jest to naprawdę bardzo proste do wykonania. Jeśli raz dowiesz się, jak zrobić domowe lody, możesz być pewna, że będziesz do tego wracać przy każdej nadarzającej się okazji.
Na jaką okazję są lody domowej roboty?
Oczywiście możesz je robić tylko dla siebie, gdy masz na to ochotę i chcesz spędzić miło czas. Wyobraź sobie tylko taki scenariusz: zimowa aura za oknem, Ty rozstawiasz świece w łazience, wcześniej sięgasz po przygotowany deser i wchodzisz z nim do wanny i robisz sobie aromatyczną kąpiel. Takie domowe SPA to my rozumiemy! 😋 A tak zupełnie poważnie, to możesz pochwalić się takimi umiejętnościami przygotowując domówkę, osiemnastkę, czy zastanawiając się nad menu na komunię. To także dobry pomysł na zaimponowanie ukochanej osobie – idealny sposób na randkę, którego druga połówka na pewno nie zapomni.

Domowe lody czekoladowe – jak je zrobić?
Same lody przygotujesz w mniej więcej kwadrans. Dłuższy jest zdecydowanie czas mrożenia, ponieważ zajmuje średnio cztery godziny. Nie zrażaj się jednak!
Składniki:
- 2 dobrej jakości mleczne czekolady 2 x 100g
- 1 dobrej jakości czekolada gorzka – 100g
- 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5%
- 1,5 szklanki śmietanki słodkiej (kremówki) 36%
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Zanim przejdziesz do wykonania lodów, umieść śmietankę w lodówce – musi być schłodzona!
- Mleko podgrzej w rondelku, ale nie doprowadzaj do tego, żeby się zagotowało. Ściągnij je z kuchenki
- Dodaj pokruszoną wcześniej czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Gdy ostygnie, włóż masę do lodówki, niech się wystudzi
- Śmietankę ubijaj mikserem – rób to ostrożnie, aby Twoja kuchnia nie była zachlapana 😉 Powoli zwiększaj obroty i co około minutę dodawaj po łyżce cukru, który powinien się rozpuścić w śmietance
- Dodaj masę czekoladową. Wymieszaj całość szpatułką. Przełóż mieszankę do naczynia, które zmieści się w zamrażarce
- Pozostaw w zamrażalniku na około 4 godziny. Po tym czasie lody są gotowe do spożycia!
Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, możesz jej dodać mniej do mieszanki. Tak samo, jeśli lody będą wydawać Ci się za mało słodkie, możesz dodać więcej cukru. W podobny sposób możesz wykonać domowe lody śmietankowe lub domowe lody bananowe! Ogranicza Cię tylko wyobraźnia. A jakie kuchenne, domowe triki są Twoimi ulubionymi?
