jak zrobić domowe lody?
fot. unsplash

Jak zrobić domowe lody, aby smakowały jak z najlepszej lodziarni? Czy to w ogóle jest możliwe? Oczywiście! Przepis jest szalenie prosty. Od dziś nie będziesz za każdym razem musiała biec do sklepu po ulubione słodycze, ponieważ w każdej chwili zrobisz je w domowym zaciszu ze składników, które samodzielnie wybierzesz. Smak z dzieciństwa możesz dodatkowo urozmaicić jakimś dodatkiem, który nie jest oczywisty. Kto Ci zabroni eksperymentować?

Spis Treści

Jak lody to tylko z lodziarni?

To nie jest do końca prawda, ponieważ w domu także możesz samodzielnie wykonać lody, które będą smakować równie wyjątkowo, co to te serwowane w najlepszych restauracjach. Grunt to mieć dobry przepis, ponieważ od niego wiele zależy. Nie zrażaj się także, gdy za pierwszym lub drugim razem nie do końca będziesz zadowolona z efektu. Ćwiczenia czynią mistrza i to powiedzenie sprawdzi się także w tej sytuacji 🙂

domowe lody w różowym kolorze trzymane w dłoni dziecka
fot. unsplash

Jak zrobić domowe lody? Prosty przepis dla każdego

Na sam początek najlepiej zabrać się za domowe lody śmietankowe, które są najprostsze do wykonania. Dopiero po czasie zacznij robić domowe lody czekoladowe, domowe lody bananowe lub domowe lody słony karmel. Na wszystko przyjdzie odpowiedni moment 🙂

Składniki:

  • śmietanka do deserów (tortowa/do ubijania) 30-36% tł. – 300 ml
  • mleko spożywcze 2% tł. – 250 ml
  • cukier – około 7-8 łyżek
  • czekolada gorzka – 100g
  • czekolada mleczna – 75g

Krok po kroku:

  1. Najlepiej, jeśli mleko i śmietanka będą wyciągnięte z lodówki tuż przed przygotowaniem lodów
  2. Połowę śmietanki przelej do rondelka, dodając przy tym cukier. Podgrzej na małym ogniu, co jakiś czas mieszkając. Rób to do momentu aż cukier się rozpuści
  3. Do podgrzanej mieszanki dodaj mleko i resztę śmietanki. Znów dokładnie mieszaj i doprowadź do wrzenia
  4. Podziel czekoladę na mniejsze części i wrzuć ją do mieszanki. Mieszaj wszystko ponownie do momentu aż składniki się ze sobą połączą. Czekolada musi się rozpuścić!
  5. Włóż masę do zamrażalki na 30 minut
  6. Gdy minie pół godziny, wyciągnij mieszankę i zblenduj ją. Później znów włóż do zamrażalki na 30 minut i potem ponownie zblenduj. Powtarzaj te czynności przez około 4 godziny
  7. Po tym czasie musisz jeszcze poczekać 3-4 godziny i lody są gotowe do zjedzenia 🙂

Ktoś może zapytać, dlaczego aż tyle razy należy blendować masę. Ta czynność jest kluczowa, ponieważ dzięki niej lody będą puszyste i będą przypominać te z najlepszych lodziarni, a przecież o taki efekt nam chodzi, prawda?

czekoladowe lody w rożku trzymane w dłoni
fot. unsplash

Takimi domowymi trikami lubimy dzielić się najbardziej! A czy Ty masz inny sposób na robienie takich pyszności? Może korzystasz z gotowej maszynki do robienia lodów?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here