Domowe lody śmietankowe smakują niebiańsko w lodziarni w środku miasta z widokiem na rynek, ale w domu już nie robią takiej furory? Udowodnimy, że jest zupełnie inaczej! Możesz rozkoszować się tym smakiem w domowym zaciszu, pękając z dumy, że udało Ci się zrobić coś samodzielnie bez niczyjej pomocy. Pomyśl tylko, jak będziesz z siebie zadowolona, gdy pochwalisz się znajomym, że możesz ich zaprosić na pyszne lody, które wyszły spod Twojej ręki. Czas przejść do działania!
Dwa rodzaje lodów – który wybrać?
Okazuje się, że jest kilka sposobów na to, aby zrobić dobre łakocie. Możesz postawić na lody w stylu francuskim, które są stworzone na bazie żółtek, które łączy się ze śmietanką. Ich konsystencja jest jedwabiście gładka. Jest także sposób dla osób, które nie przepadają za jajkami i nie chcą, aby pojawiały się one w lodach. Głównym składnikiem w tym przypadku będzie śmietanka w towarzystwie mleka. Dziś skupimy się właśnie na tym drugiej metodzie, która jest dodatkowo zdecydowanie prostsza do wykonania 🙂
Domowe lody śmietankowe – krok po kroku
Zanim przejdziesz do wykonania lodów, musisz upewnić się, że masz odpowiednie składniki. Dlaczego to takie ważne? Jest bowiem różnica między „śmietaną” a „śmietanką” 😉 Jeśli przypadkiem ta informacja Ci umknie w czasie zakupów, efekty pracy w kuchni mogą być później rozczarowujące.
Składniki:
- 400 ml tłustej śmietanki 30-36% -> nie oszczędzaj na niej, ponieważ to kluczowy składnik!
- 200 ml mleka
- 70 g cukru -> może to być także cukier brązowy. Ilość zależy od Twoich preferencji
Przygotowanie:
- Połowę śmietanki wlej do garnka, dosyp cukier i całość podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż do chwili, gdy cukier się rozpuści
- Przelej zawartość garnka do pojemnika, który później zmieści się w zamrażarce
- Do mieszanki dodaj resztę śmietanki, mleko i całość dokładnie wymieszaj
- Włóż masę do lodówki tylko po to, aby się schłodziła
- Następnie włóż ją na 30 minut do zamrażarki
- Wyciągnij i dokładnie miksuj/zblenduj
- Ponownie włóż do zamrażalnika na 30 minut i znó wyciągnij, aby zblendować
- Czynności te powtarzaj przez około 4 godziny. Po tym czasie lody są gotowe do zjedzenia. Najlepiej spożyć je w ciągu 2-3 dni od momentu zrobienia
Jeśli już wiesz, jak zrobić domowe lody, od teraz możesz na stałe wprowadzać je w swoje imprezowe menu, pokazując, że jesteś perfekcyjną panią domu 😉 Takie domowe triki lubimy najbardziej, ponieważ szybko widać efekty, a przy okazji może się tym pochwalić i szybko zyskać uznanie! A jaki jest Twój ulubiony smak? Może wolisz domowe lody czekoladowe albo domowe lody bananowe?