domowe lody słony karmel
fot. unsplash

Domowe lody słony karmel wydają Ci się trudne do zrobienia? Nic bardziej mylnego! W prosty sposób zrobisz deser, który będzie od teraz Twoim ulubionym smakołykiem. Jak zrobić domowe lody? Czy jest w tym jakiś trudność? Nie potrzebujesz do tego wielu składników, a przepis jest tak prosty, że wykonają go nawet ci, którzy nie spędzają zbyt dużo czasu w kuchni. Pora zabrać się do pracy!

Spis Treści

Na jaką okazję domowy deser?

Zachęcamy do tego, aby pochwalić się swoimi umiejętności kulinarnymi w sytuacjach, gdy chcesz komuś zaimponować. Być może przygotowujesz się do pierwszej randki w domu i chciałabyś czymś zaskoczyć swoją drugą połówkę? A może nie wiesz, jak zorganizować domówkę, a marzy Ci się coś wyjątkowego dla gości? Ten smakołyk sprawdzi się w takich momentach idealnie! Możesz także wybrać inne smaki, które równie dobrze będą prezentować się w szklanych pucharkach. My stawiamy także na domowe lody bananowe i domowe lody czekoladowe.

lody w polewie karmelowej w ciemnej miseczce na czarnym stole
fot. unsplash

Domowe lody słony karmel w kilku prostych krokach

Większość produktów potrzebnych do wykonania tego deseru na pewno masz w domu. Jeśli jednak tak nie jest, śmiało możesz je kupić w każdym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • pół szklanki prażonych i solonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka soli morskiej
  • puszka masy kajmakowej (460 g)

Przygotowania:

  1. Trzy łyżki masy włóż do miseczki, do której wrzuć także orzeszki ziemne
  2. W innym, większym naczyniu niech znajdzie się reszta masy kajmakowej, do której dodaj setek i łyżeczkę soli morskiej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą miksera lub blendera – masa ma być gładka
  3. Teraz czas na śmietankę. Musisz ją ubić na sztywno. Możesz zrobić to za pomocą miksera albo ręcznie. To od Ciebie zależy, jak to zrobisz 🙂
  4. Gdy śmietanka będzie już ubita, zacznij dodawać ją po łyżce do serka mascarpone z masą kajmakową. Za pomocą szpatułki wymieszaj składniki, ale wcale nie musi być dokładnie, ponieważ dzięki temu lody będą mieć smugi, które będą bardzo ciekawie wyglądać w szklanych pucharkach
  5. Całość przełóż do naczynia, które zmieści się do zamrażalnika. Na samą górę wrzuć orzeszki
  6. Tak przygotowane lody włóż na około pięć godzin – oczywiście mogą one być w zamrażalniku trochę dłużej, ale wówczas musisz pamiętać, że zanim je podasz gościom, muszą one zmięknąć
  7. Co z dodatkami? Do pucharków możesz dodać mrożone maliny lub polać całość sosem czekoladowym lub orzechowym

Co jeszcze można dodać do lodów? Wszystko zależy od tego, jakie desery lubisz. Mogą to być mrożone owoce, nietypowe polewy, ale i listki mięty. Na co się skusisz?

lody o ciemnym kolorze w białej misce na białym stole
fot. unsplash

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here