Jak zrobić spaghetti, aby smakowało domownikom i było proste do wykonania? Każdy składnik w tej potrawie jest ważny i należy dobierać go z pieczołowitością. To danie, które sprawdzi się na romantycznej kolacji, rocznicach ślubu, walentynkach, ale także na rodzinnym obiedzie z dziećmi. Jeśli nie masz jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, ten na pewno nim się stanie. Do dzieła!
Dlaczego spaghetti jest tak popularne?
Najprawdopodobniej ma to związek z tym, że danie faktycznie jest proste do wykonania, jeśli ma się odpowiedni przepis. Do tego połączenie pomidorów z mięsem i odpowiednią ilością przypraw sprawią, że każdy będzie prosić o dokładkę. Poza tym, jak już na początku nadmieniliśmy, to danie, które można zrobić na wieczór we dwoje i będzie dobrym sposobem na randkę lub pomysłem na szybki obiad.
Jak zrobić spaghetti?
Składniki:
- dwa ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 200 g makaronu typu spaghetti
- świeża bazylia
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 30 g startego parmezanu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy (tymianek, oregano, sól, pieprz)
- 300 ml sosu pomidorowego/passaty
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Weź głęboką patelnię i rozgrzej na niej dwie łyżki oliwy z oliwek. Nie przyspieszaj tej chwili i nie wrzucaj produktów na zimną patelnię. Gdy oliwa będzie już rozgrzana, wrzuć na nią czosnek oraz posiekaną cebulę (nie musi być bardzo drobno). Po chwili dodaj także mielone mięso. Kluczowe jest to, aby w czasie smażenia mielone było rozdrabniane za pomocą na przykład widelca. Nikt przecież nie lubi dużych elementów mięsa w takim daniu, prawda?
Do mięsa dodaj przyprawy według uznania oraz jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Przez chwilę podgrzewaj całość na patelni. Dodaj później passatę, wymieszaj dokładnie wszystko. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Sprawdź, czy nie brakuje soli lub pieprzu. Pod koniec przygotowywania mięsa, zajmij się makaronem. Do tej potrawy najlepiej sprawdzi się spaghetti podane al dente. Gdy mięso z sosem oraz makaron będą gotowe, podawaj danie przystrojone bazylią oraz posypane startym parmezanem.
Oczywiście danie można modyfikować w dowolny sposób, dodając mniej lub więcej przypraw. Niektórzy decydują się także na wykorzystanie świeżych pomidorów, z których robi się sos. Ta opcja jest także bardzo smaczna, ale wymaga zdecydowanie więcej czasu spędzonego w kuchni. Na deser polecamy domowe lody czekoladowe w towarzystwie bitej śmietany. Spaghetti pochodzi ze słonecznej Italii. Wiesz, czym charakteryzuje się kuchnia włoska?