przepis na pyszne gofry
fot. pixabay

Przepis na pyszne gofry jest dobrem luksusowym! Jeśli masz w domu gofrownicę, na pewno wiesz, ile trzeba trudu włożyć, aby znaleźć przepis, które będzie naprawdę dobry i szybki. Od dziś ten problem będziesz mieć z głowy, ponieważ podzielimy się z Tobą przepisem, który zawsze się udaje i wychodzą dzięki niemu przepyszne gofry.

Spis Treści

Gofry tylko na deser?

Na pewno gdy o nich myślisz, od razu przed oczami masz budkę z lodami gdzieś w nadmorskim kurorcie, a okazuje się, że równie pyszne gofry zrobisz w domu. Co jest ważne w przygotowaniach tej pysznej przekąski? Po pierwsze przepis, a po drugie odpowiednia moc gofrownicy. Niestety możemy się oszukiwać, że tak nie jest, ale prawdą jest, że odpowiedni sprzęt jest w stanie upiec bardziej chrupiące gofry. Najlepiej jeśli urządzenie miałoby moc co najmniej 1100-1200W. Co do reszty, zaraz przejdziemy do meritum!

gofry położone na białym talerzyku na ciemnym blacie a obok nich kwiat doniczkowy i kawa
fot. pixabay

Przepis na pyszne gofry

Diabeł tkwi w szczegółach i liczy się każdy detal! Nie bez powodu każdy, kto kocha gotować, ma swoje sprawdzone domowe triki. Od dziś dołączysz do nich ten przepis!

Składniki na 12 gofrów:

  • 1 szklanka wody
  • 2 i 1/2 szklanki mąka pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju/oliwy (niektórzy używają oleju kokosowego, ale raczej bym nie eksperymentowała)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym – do momentu, gdy będą puszyste. Dodaj olej/oliwę, po czym użyj miksera. Powoli wlej wodę oraz mleko. Znów zmiksuj. Teraz czas na mąkę, proszek i odrobinę soli. W innym naczyniu ubij białko na sztywno, dodając odrobinę soli. Gdy białko się ubije, dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj. W tym samym czasie włącz urządzenie i pozwól mu się nagrzać. W tym momencie przyszła pora na nasz trik – za pomocą pędzelka wysmaruj formę cienką warstwą oleju/oliwy. Wlej porcję ciasta, uważając, aby nie było jej za dużo! To jest bardzo ważne. Zamknij i piecz przez około 5-7 minut. Staraj się nie zaglądać do gofrownicy – w żaden sposób nie pomożesz w ten sposób ciastu. Po upływie czasu, wyciągnij gofry i (uwaga!) połóż je na ruszcie z piekarnika. Nigdy nie kładź ich od razu na talerzu, ponieważ powinny mieć dostęp do powietrza z każdej strony.

Z czym je podawac?

To zależy od Twoich preferencji smakowych. Wiele osób tylko posypuje je cukrem pudrem. Inni z kolei podają je z bitą śmietaną i sezonowymi owocami albo z dżemem. Swoją drogą, suche także smakują pysznie!

gofry położone na białym talerzyku a tuż obok fioletowe kwiaty
fot. pixabay

Z czym można podawać gofry?

To wszystko zależy od Twojej fantazji. Nie traktuj ich tylko jako deser, choć z bitą śmietaną i domowymi lodami śmietankowymi będą smakować jak z najlepszej kawiarni. Nie ograniczaj się jednak! Możesz podać je w sposób wytrawny np. z serem pleśniowym, miodem i figami. To bardzo niekonwencjonalny sposób na randkę w domu. Oczywiście możesz je zrobić niezależnie od okazji – to genialny pomysł na szybkie śniadanie. Aby dobrze zjeść, nie musisz szukać do tego odpowiedniego momentu. To dobry sposób na randkę – owszem, ale także na chwile w swoim towarzystwie 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here