syrop z cebuli
fot. Pexels

Syrop z cebuli jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na walkę z przeziębieniem. Od lat korzystały z niego nasze babcie i za każdym my do niego wracamy, gdy inne metody nie przynoszą rezultatów. Jak zrobić syrop z cebuli? Co jest ważne w przygotowaniach?

Spis Treści

W czym pomaga syrop z cebuli?

Naturalne metody na przeziębienie sprawiają, że w wielu przypadkach nie trzeba sięgać po antybiotyki. Już Egipcjanie wiedzieli, jakie właściwości ma cebula. Dziś korzystamy z niej nie tylko w kuchni, ale także w walce z wirusami i bakteriami.

Szczególnie warto skupić się na tym, że syrop z cebuli walczy z nieżytem błon śluzowych, niweluje ból gardła i wzmacnia organizm. Przy okazji działa wykrztuśnie, a także dezynfekuje gardło. Zatem jeśli walczysz z kaszlem, zarówno tym mokrym i suchym, śmiało możesz sięgnąć po syrop.

nieobrana cebula w białej misce
fot. Pexels

Syrop z cebuli – jak zrobić?

Aby działanie było jeszcze bardziej skuteczne, przygotuj domowy antybiotyk z wykorzystaniem czosnku. Czego potrzebujesz?

  • 4 sztuki średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 do 10 łyżek cukru

Jak przygotować cebulowy syrop?

  1. Czosnek i cebulę umyj dokładnie i obierz
  2. Cebulę pokrój w drobne plasterki lub paseczki i ułóż jakąś część cebuli na dnie słoika, przekładając je posiekanym czosnkiem posypanym cukrem. Po tym wykonaj tę samą czynność. Powtarzaj aż do wykorzystania produktów
  3. Słoik odłóż w ciepłe miejsce, które nie będzie narażone na słońce
  4. Obserwuj, jak zachowuje się Twoja mikstura. Syrop będzie gotowy do spożycia, gdy puści się z niego sok. Z reguły taka czynność nie powinna zająć więcej niż kilka godzin. Oczywiście może to trwać krócej lub dłużej (wiele zależy od rodzaju cebuli)
  5. Syrop możesz przez sitko przelać do innego naczynia lub wypijać kilka łyżek wprost ze słoika

Jak często możesz stosować syrop? Z reguły zaleca się, aby pić 3-5 łyżek dziennie. W związku z tym, że syrop jest wykrztuśny, nie stosuj go tuż przed snem. Ostatnią łyżkę weź cztery godziny przed snem. Recepturę można przechowywać nawet przez dwa tygodnie w ciemnym miejscu. Możesz także przetrzymywać go w lodówce.

cebula i czosnek porozrzucane na białym blacie
fot. Pexels

Domowe sposoby na przeziębienie

Czy jest coś bardziej skutecznego od babcinych sposobów na walkę z przeziębieniem? Sięgasz tylko po sprawdzone produkty i masz pewność, jak specyfiki są przygotowane. Oczywiście, zanim podejmiesz samodzielnie jakiekolwiek kroki, najlepiej skonsultuj to z lekarzem, gdyż nieodpowiednia suplementacja lub niewłaściwe korzystanie z domowych trików na przeziębienie mogą być szkodliwe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here