Dżem z rabarbaru wpisuje się idealnie w jesienny klimat, ale równie dobrze będzie smakować zimą. Jest pyszny, prosty do wykonania, a jego smak nie jest oczywisty. Nie jest zbyt słodki, dlatego jeśli lubisz słodkości, powinieneś sięgnąć po inną konfiturę.
Spis Treści
Jakie właściwości ma rabarbar?
Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E, a ponadto ma w sobie potas, kwas foliowy, błonnik, magnez, sód, żelazo oraz wapń. Jest znanym antyoksydantem i sam w sobie jest bardzo niskokaloryczny. W 100 g tego warzywa znajduje się 21 kalorii. Jest także niskoglikemiczny, dlatego mogą po niego sięgać osoby, które walczą z prawidłowym utrzymaniem cukru we krwi.
Dżem z rabarbaru – składniki
Taki dżem często przyrządzały już nasze babcie, które znały możliwości rabarbaru, a jak wiemy, zawsze trzeba korzystać z babcinych sposobów! Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na trzy słoiki o pojemności około 220 ml każdy:
- 1 kg rabarbaru (przed odcięciem końcówek około 1,3 kg)
- 250g cukr
- starta skórka z 2 pomarańczy
- wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
Jak zrobić dżem z rabarbaru?
Przepis nie jest trudny do wykonania, dlatego tym chętniej dzielimy się nim z Wami.
- Umyj rabarbar, osusz pokrój na kawałki o grubości ok. 1 cm. Warto nadmienić, że nie ma takiej potrzeby, aby obierać rabarbar
- Weź garnek z grubym dnem i wrzuć do niego pokrojony rabarbar. Dodaj cukier, sok z pomarańczy, cytrynę i startą skórę z pomarańczy
- Smaż powoli – niech ogień nie będzie zbyt mocny! Staraj się regularnie mieszać drewnianą łyżką do momentu aż dżem zgęstnieje. Zajmie Ci to około 60 minut
- Po upływie wskazanego czasu wyłącz palnik
- Jeszcze gorący dżem przełoż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Idealnie będzie pasować do naleśników, do ciast i wyjadany wprost ze słoiczka
Co zrobić z rabarbaru?
Warzywo daje naprawdę dużo możliwości i aż szkoda byłoby z nich nie skorzystać. Popularne są ostatnio wspomniane dżemy, ale nie można zapominać o cieście z rabarbarem, zupie z żytnim chlebem, lodach czy o kompocie. Cenną uwagą jest to, aby wybierać rabarbar z czerwoną łodygą, jeśli chcesz, żeby warzywo było słodsze. Zielone łodygi są łagodniejsze w smaku i mają mniej szczawianów.
Jeśli w Twojej spiżarni wyląduje już ta słodkość obok domowych konfitur z wiśni lub domowych konfitur z truskawek, Ty możesz oddać się przyjemnościom. Zrób sobie kawę po koreańsku lub dyniowe latte i włącz film na wieczór. Relaks należy się każdemu!