Dżem z rabarbaru
fot. Pexels

Dżem z rabarbaru wpisuje się idealnie w jesienny klimat, ale równie dobrze będzie smakować zimą. Jest pyszny, prosty do wykonania, a jego smak nie jest oczywisty. Nie jest zbyt słodki, dlatego jeśli lubisz słodkości, powinieneś sięgnąć po inną konfiturę.

Spis Treści

Jakie właściwości ma rabarbar?

Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E, a ponadto ma w sobie potas, kwas foliowy, błonnik, magnez, sód, żelazo oraz wapń. Jest znanym antyoksydantem i sam w sobie jest bardzo niskokaloryczny. W 100 g tego warzywa znajduje się 21 kalorii. Jest także niskoglikemiczny, dlatego mogą po niego sięgać osoby, które walczą z prawidłowym utrzymaniem cukru we krwi.

rabarbar na drewnianej desce obok pokrojonego rabarbaru
fot. Pexels

Dżem z rabarbaru – składniki

Taki dżem często przyrządzały już nasze babcie, które znały możliwości rabarbaru, a jak wiemy, zawsze trzeba korzystać z babcinych sposobów! Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na trzy słoiki o pojemności około 220 ml każdy:

  • 1 kg rabarbaru (przed odcięciem końcówek około 1,3 kg)
  • 250g cukr
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
zbliżenie na pokrojony rabarbar  w szklanej misy obok cytrusów
fot. Pexels

Jak zrobić dżem z rabarbaru?

Przepis nie jest trudny do wykonania, dlatego tym chętniej dzielimy się nim z Wami.

  1. Umyj rabarbar, osusz pokrój na kawałki o grubości ok. 1 cm. Warto nadmienić, że nie ma takiej potrzeby, aby obierać rabarbar
  2. Weź garnek z grubym dnem i wrzuć do niego pokrojony rabarbar. Dodaj cukier, sok z pomarańczy, cytrynę i startą skórę z pomarańczy
  3. Smaż powoli – niech ogień nie będzie zbyt mocny! Staraj się regularnie mieszać drewnianą łyżką do momentu aż dżem zgęstnieje. Zajmie Ci to około 60 minut
  4. Po upływie wskazanego czasu wyłącz palnik
  5. Jeszcze gorący dżem przełoż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Idealnie będzie pasować do naleśników, do ciast i wyjadany wprost ze słoiczka

Co zrobić z rabarbaru?

Warzywo daje naprawdę dużo możliwości i aż szkoda byłoby z nich nie skorzystać. Popularne są ostatnio wspomniane dżemy, ale nie można zapominać o cieście z rabarbarem, zupie z żytnim chlebem, lodach czy o kompocie. Cenną uwagą jest to, aby wybierać rabarbar z czerwoną łodygą, jeśli chcesz, żeby warzywo było słodsze. Zielone łodygi są łagodniejsze w smaku i mają mniej szczawianów.

Jeśli w Twojej spiżarni wyląduje już ta słodkość obok domowych konfitur z wiśni lub domowych konfitur z truskawek, Ty możesz oddać się przyjemnościom. Zrób sobie kawę po koreańsku lub dyniowe latte i włącz film na wieczór. Relaks należy się każdemu!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here