kawa po koreańsku
fot. pexels

Kawa po koreańsku to inaczej dalgona coffee. Deser, który stał się hitem w sieci. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przede wszystkim wygląda bardzo apetycznie. Sprawdzi się idealnie, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować im coś niespotykanego, a przy okazji pochwalić się umiejętnościami łączenia smaków. Żeby było jeszcze ciekawiej, kawa jest bardzo prosta do wykonania, a składniki powinien mieć każdy w swojej kuchni.

Spis Treści

Dalgona coffe – jak smakuje i z czego ją zrobisz?

Jej smak przypomina popularne w Korei słodycze Dalgona Candy, które z kolei wiele osób porównuje do smaku toffi. Często taką kawę serwują najlepsze kawiarnie, a już dziś Ty możesz ją serwować swoim najbliższym. Jakie składniki są niezbędne do wykonania deseru?

  • kawa rozpuszczalna, granulowanej – 2 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • gorąca woda – 2 łyżeczki
  • pół szklanki zimnego mleka
  • kostki lodu
kawa dalgona z boku na stole, na którym jest obrus w paski
fot. pexels

Kawa po koreańsku krok po kroku

  1. Do naczynia włóż 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru i 2 łyżki gorącej wody. Wymieszaj dokładnie
  2. Najważniejsze zadanie w przygotowaniu dalgony – ubijanie. Przygotuj się na to, że może to chwilę potrwać. Jeśli będziesz ubijać ręcznie, może Ci to zająć od 5 do 7 minut. Za pomocą urządzenia elektrycznego zrobisz to w 2 minuty
  3. Do szklanki wrzuć kostki lodu i wlej mleko. Niektórzy zastępują kostki ulubionymi lodami
  4. Teraz czas na przekładanie piany. Musisz zrobić to ostrożnie! Górę możesz posypać cynamonem lub startą czekoladą i voila!

Niestety ubijanie piany za pomocą blendera jest niemalże niemożliwe do wykonania. Najlepiej zrobić to mimo wszystko ręcznie i choć wydaje się to czasochłonne, to zapewniamy Cię, że naprawdę warto. Kawa po koreańsku nie tylko jest pyszna, ale naprawdę wygląda jak spod ręki najlepszego baristy.

Aby efekt podania był jeszcze bardziej spektakularny, zachęcamy do tego, aby kawa znalazła się w przezroczystej, ozdobnej szklance, a nie w filiżance w otoczeniu korzennych ciasteczek, orzechów lub porcji bitej śmietany. Jedyna trudność pojawia się w momencie, gdy chcesz zrobić kilka lub kilkanaście kaw jednocześnie i podać je gościom w tym samym czasie. Poza tym szczerze musimy przyznać, że to deser idealny 😊

kawa dalgona z ciasteczkiem na stole
fot. pexels

Rada od nas: jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś na ostatnią chwilę lub nie wiesz, jak zorganizować domówkę, która zapadnie w pamięci, zrób tę pyszną kawę! Jednak nie ograniczaj się tylko do przygotowywania jej dla kogoś. Rób także takie przyjemności dla siebie. Wyobraź sobie tylko taką sytuację: Ty, aromatyczna kąpiel, świeczka DIY na wannie, dalgona coffee i ulubiona książka. Nie może być lepiej, prawda?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here