dyniowe latte
fot. Pexels

Dyniowe latte wpisuje się idealnie w jesienny i zimowy klimat, gdy za oknem nie ma już słońca, a temperatura znacząco spada. Jak przygotować napój, który będzie lepszy niż te, które serwują kawiarnie? Kawa jest przepyszna i gdy poznasz na nią przepis, będziesz robić ją codziennie!

Spis Treści

Dyniowe latte

Pumpkin Spice Latte, bo taką nazwę można także spotkać w kawiarniach, to idealny napój na chłodne wieczory, który faktycznie rozgrzewa i sprawia, że jesień nie jest już taka straszna! Do tego nie może zabraknąć pysznego deseru, choć są i tacy, którzy dyniową kawę traktują nie tylko jak rozgrzewający i pobudzający napój, ale także jako przekąskę. No cóż, my zdecydowanie wolimy połączyć kawę np. z domowymi lodami bananowymi, domowymi lodami czekoladowymi, bezą Pavlova lub domowymi konfiturami z wiśni. Niebo w gębie! A jeśli do tego zestawu dodać jeszcze ukochaną osobę i filmy warte obejrzenia to mamy idealną randkę w domu. Nie zaprzeczycie, prawda?

Jakie składniki na dyniowe latte?

Warto nadmienić, że przyprawa, która jest niezbędna do wykonania pysznej Pumpkin Spice Latte posłuży na trzy kawy. Nie będziesz musiał robić jej za każdym razem.

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni (oczywiście bez skóry i pestek)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki imbir
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (z puszki lub tubki)
  • kawa espresso
  • mleko
  • bita śmietana opcjonalnie
kobieta w żółtym swetrze trzyma przed sobą małą dynię
fot. Pexels

Jak zrobić dyniowe latte?

Składników wydaje się dużo, ale przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga umiejętności i wiedzy.

  1. Wlej 150 ml wody do rondelka. Dodaj dynię, przyprawy i wanilię
  2. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut pod przykryciem (jeśli nie zwróciłeś uwagi na czas, gotuj do momentu aż dynia będzie miękka)
  3. Dynię zblenduj, a po chwili dodaj mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dolać łyżkę syropu klonowego
  4. Zaparz kawę (wiesz, jak parzyć kawę w kawiarce we właściwy sposób?)
  5. Do kawy dodaj spienione mleko i wlej powoli syrop dyniowy, który wcześniej zrobiłeś. Możesz podawać z bitą śmietaną nałożoną na górę
kawa w białej filiżance na tle otwartej książki obok małych dyń
fot. Pexels

Przepis na Pumpkin Spice Latte

W zależności od tego, jakie przyprawy smakują Ci najlepiej, możesz dowolnie modyfikować przepis, jeśli szukasz swojego idealnego smaku. Nie zrażaj się także, jeśli za pierwszym razem kawa nie wyszła tak jak z kawiarni. Praktyka czyni mistrza i tak też jest w tym przypadku!

Swoją drogą, wiesz, że z dyni można zrobić wiele innych pyszności? My jesteśmy zakochani w tarcie z dyni i kremie z dyni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here