jak parzyć kawę w kawiarce
fot. pixabay

Jak parzyć kawę w kawiarce? – zastanawialiście się kiedyś nad tą magiczną czynnością, którą bariści wykonują z taką lekkością i pewnością? A może przenieść to do domowej kuchni i serwować swoim bliskim poranną, pyszną kawę? Czy trzeba do tego wyspecjalizowanego i drogiego sprzętu? Czy kawa musi być z najwyższej półki? Jak się do tego zabrać?

Spis Treści

Czy do kawiarki potrzeba drogiej kawy?

Istnieje mylne przekonanie, że trzeba wydać dużo pieniędzy, aby coś było dobre, a że kawa serwowana w klimatycznej kawiarni, kojarzy się poniekąd z dobrem luksusowym, nam może się wydawać, że kawa zakupiona do domowego użytku, także musi być droga. Nic bardziej mylnego! Wielu ekspertów radzi, aby wybierać kawę, która jest świeżo palona (stawiaj na takie, które mają mniejszy stopień palenia niż np. kawa przeznaczona do espresso) i przy okazji także świeżo zmielona — najlepiej tuż przed umieszczeniem jej w kawiarce. Co to oznacza? Dobrym wyborem byłby zakup maszynki do mielenia ziaren (to nie jest duży wydatek, a często w sieci pojawiają się atrakcyjne promocje).

rozsypane ziarenka kawy na drewnie a obok srebrna kawiarka
fot. pixabay

Jak parzyć kawę w kawiarce? Krok po kroku

Oczywiście zacznij od zakupu odpowiedniego sprzętu. W sklepie na pewno otrzymasz odpowiednie rekomendacje, ale wcześniej poczytaj także opinie w sieci. Gdy już będziesz mógł cieszyć oko nowym gadżetem, zabierz się do parzenia.

  1. Zacznij od wymierzenia ilości kawy. Jak to zrobić? Wsyp ziarna (!) kawy do sitka kawiarki. Dzięki temu będziesz wiedział, ile ziaren zmielić
  2. Zmiel drobno ziarna. Zaleca się, aby były wielkości drobnego cukru
  3. Wsyp zmieloną kawę do sitka, wyrównaj palcem. Wcale nie musisz mieć do tego specjalnego gadżetu, który widzisz w kawiarniach 😉 Na koniec strzepnij kawę z brzegów
  4. Teraz czas na wodę. Wlej ją na sam dół kawiarki. Woda powinna być przefiltrowana, przegotowana i uwaga… gorąca! Wiele osób nalewa taką prosto z kranu — to jest błąd! Dlaczego tego nie robić? Zimna woda, którą wlewa się kawiarki, sprawia, że później napój jest gorzki. Ile wody wlać? Do wysokości zaworu ciśnieniowego
  5. Zakręcamy kawiarkę i stawiamy na ogniu
  6. Wieczko powinno zostać otwarte, ponieważ dzięki temu będziesz widzieć, kiedy kawa zacznie się przedostawać do górnej części. Wówczas zamknij wieczko i odczekaj od 30 do 120 sekund. Od czego zależy czas? Od tego, jaki smak kawy preferujesz i jakiej kawy użyłeś do zaparzenia. Może kawa po 50 sekundach będzie Ci lepiej smakować niż ta po 120?
  7. Po upływie odpowiedniego czasu ściągnij kawiarkę. Przelej kawę, a urządzenie umyj. Gotowe!

Gdy gorąca i aromatyczna kawa już będzie na Ciebie czekać, sięgnij po pyszny deser! Polecamy szczególnie domowe lody bananowe lub domowe lody słony karmel. Żeby było jeszcze milej, do takiej konsumpcji warto kogoś zaprosić. Randka w domu?! Czemu nie?

na pierwszym planie biała filiżanka a w tle srebrna kawiarka i białe płytki
fot. pixabay

A my chętnie w tym miejscu podzielimy się domowymi trikami. Nie wyrzucaj kawy, która została po zaparzeniu. Genialnie sprawdzi się przy wykonaniu kosmetyków DIY np. peelingu kawowego. Wystarczy, że dodasz olej kokosowy i gotowe. To idealny produkt na cellulit. Wiedzieliście o tym?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here