Jak zrobić dżem z jabłek
fot. Pexels

Jak zrobić dżem z jabłek, aby przypominał ten robiony przez nasze babcie? Choć w sieci aż roi się od przepisów, podzielimy się z Wami takim, który jest tradycyjny i prosty. Lista składników jest krótka, a sposób przygotowania szalenie prosty. Do dzieła!

Spis Treści

Dżem z jabłek na zimę

Najczęściej tego typu przetwory robi się późnym latem lub wczesną jesienią. Pomyśl sobie tylko, jak cudownie byłoby sięgnąć po słoik do spiżarni i wyciągnąć z niego pyszne jabłka. Toż to dobro luksusowe! Do tego pasuje kawa, ale jaka?! Proponujemy kawę po koreańsku, ponieważ jej smak jest niepowtarzalny. To będzie połączenie idealnie, zaufajcie nam!

Dżemy jabłkowe, które przełożysz do ładnych słoików, sprawdzą się genialnie jako prezenty dla gości weselnych lub tani prezent na dzień mamy, gdy nie masz pieniędzy na to, aby zaszaleć. Każdy rodzic doceni na pewno to, że włożyliście w to serce. Pomyśl tylko, jak pięknie będą prezentować się urocze słoiczki z przewiązaną wstążką.

kilka przekrojonych jabłek leżących na blacie
fot. Pexels

Składniki na dżem z jabłek

Chyba nie zaskoczymy Was tym, że lista składników nie jest długa, co akurat jest wielkim plusem, ponieważ w tym zadaniu odnajdzie się każda osoba – nawet taka, której nie do końca po drodze jest z gotowaniem.

  • 2 kg jabłek
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Jak zrobić dżem z jabłek?

Jak już wspomnieliśmy, przepis jest naprawdę prosty i gdy wykonacie go pierwszy raz ze „ściągą”, z czasem będziecie robić to z pamięci.

  1. Umyj jabłka, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny
  2. Jabłka włóż do garnka i praż z dodatkiem wody. Po tym gdy woda zacznie wrzeć, niech jabłka gotują się przez 10 minut. Nie zapominaj mieszać co jakiś czas
  3. Odkryj garnek i pozwól na to, aby woda odparowała. Zajmie to około 5 minut
  4. Gdy zauważysz, że jabłka zgęstnieją, dodaj kwasek cytrynowy i wymieszaj
  5. Gotowy dżem przełóż do słoików i oczywiście zapasteryzuj
kilka czerwonych jabłek leżących na sobie na czarnym tle
fot. Pexels

Dżem jabłkowy przepis

Warto wziąć pod uwagę osobiste preferencje. Jeśli nie przepadasz za większymi kawałkami, możesz jabłka zetrzeć na tarce lub pod koniec gotowania zblendować dżem. W czasie gotowania sprawdź także, czy dżem nie jest zbyt kwaśny. Jeśli uważasz, że nie jest słodki, dodaj sok z jabłek, ale uwzględnij wówczas kilka dodatkowych minut na odparowanie wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here