Jak parzyć kawę w kawiarce stalowej, aby wydobyć z niej to, co najlepsze i cieszyć się wybornym smakiem? Zadanie pozornie jest łatwe, ale okazuje się, że po drodze możesz popełnić wiele błędów, ale dzięki nam dowiesz się, jak je omijać.
Spis Treści
Jaka kawa do kawiarki?
Nie sięgaj po to, co najczęściej wybierają klienci w sklepie. Spróbuj podejść do tematu profesjonalnie, ponieważ dzięki temu będziesz cieszyć się wyśmienitym smakiem. Lepiej nie kupuj kawy już zmielonej. Ziarenka to będzie strzał w dziesiątkę! Oczywiście w takim przypadku musisz zakupić także młynek, ale to nie jest duży wydatek. Najprostsze rozwiązania w tym przypadku są tymi najlepszymi. Tak, jak już wspomnieliśmy, najlepiej jeśli kawa będzie świeżo zmielona. Ponadto dobrze sprawdzą się ziarenka, które będą mieć nieco mniejszy stopień spalenia.
Jaką kawiarkę wybrać?
Nie da się ukryć, że takie urządzenie to dobro luksusowe, które warto mieć w swojej kuchni, ale nie zawsze to, co najdroższe, jest najlepsze. Wiele dobrego pisze się o kawiarkach stalowych, które są znacznie trwalsze od tych aluminiowych. Ważne jest to, że z czasem, gdy się z niej korzysta, kawiarka się nie odkształca. W urządzeniu stalowym tego problemu nie ma. Jedynym minusem, który dostrzegają pasjonaci kawy, jest fakt, że taka kawiarka nie przypomina kształtem tej oryginalnej, ale czy w gruncie rzeczy to komuś przeszkadza? Taki gadżet sprawdzi się genialnie jako prezent na urodziny dla koleżanki, oryginalny prezent dla mężczyzny lub prezent dla mamy na święta.
Jak parzyć kawę w kawiarce stalowej?
Diabeł tkwi w szczegółach i dotyczy to także sposobu parzenia kawy! Warto postępować według zasad, które zdecydowanie poprawią smak kawy.
- Odmierz odpowiednią ilość kawy. Jak to zrobić? Do sitka kawiarki wsyp ziarenka, aby były na równi z sitkiem i taką ilość wrzuć do młynka. Mielimy tak, aby otrzymać konsystencję przypominającą cukier. Pilnuj procesu, ponieważ zbyt drobno zmielona kawa może przelatywać przez sitko
- Zmieloną kawę wsyp do sitka. Wyrównaj palcem tak, aby pozbyć się kawy z brzegów. Nie ugniataj jej palcem!
- Czas na wlanie wody do dolnego zbiorniczka – do wysokości zaworu ciśnieniowego. Woda powinna być przefiltrowana i przegotowana
- Skręć ze sobą elementy, ale nie rób tego z całej siły!
- Postaw kawiarkę na wolnym gazie i zostaw podniesione wieczko. Po co? Dzięki temu obserwujesz proces parzenia kawy
- Jeśli zauważysz, że kawa zaczyna przepływać do zbiorniczka, wtedy opuść wieczko. Po upływie od 30 do 120 sekund wyłącz gaz. Czas parzenia zależy od tego, jak mocną chcesz mieć kawę. Spróbuj eksperymentować!
Jaki deser do kawy?
Jeśli już wiesz, jak parzyć kawę w kawiarce, może czas skupić się na deserze, który będzie pasować do tego napoju? Ci, którzy lubią tradycyjne smaki, na pewno postawią na domowe lody śmietankowe lub domowe lody czekoladowe. Ci, którzy kochają nietypowe smaki, mogą wybrać tartę dyniową, a ci z kolei, którzy kochają słodkości, postawią na bezę pavlova.