Krem z dyni to dobry wybór, gdy chcesz zaskoczyć domowników i gości aromatyczną i niebanalną zupą, która nie tylko dobrze prezentuje się na talerzu, ale także jest bardzo sycąca. Po takiej rekomendacji nie pozostaje nic innego jak przejść do gotowania! Zanim jednak to nastąpi, warto poznać prosty i genialny zarazem przepis, który na stałe powinien zagościć w Twojej domowej kuchni.
Na jaką okazję zupa z dyni?
W związku z tym, że w kremie jest wiele przypraw, które rozgrzewają, przyjęło się, że zupę podaje się najczęściej w jesienno-zimowe wieczory, gdy aura na zewnątrz nie sprzyja. My jednak uważamy, że takie danie można śmiało robić w ciągu roku. Co jeśli w sklepie nie ma dyni? Wprawdzie jest to warzywo całoroczne, ale może zdarzyć się tak, że latem lub wiosną ciężej będzie je kupić. Co wtedy? Zalecamy „dmuchać na zimne” i działać z wyprzedzeniem. Śmiało możesz zamrozić pokrojoną w kostki dynię i wyciągnąć ją, gdy zajdzie taka potrzeba. To dobry pomysł na szybki obiad lub romantyczną kolację.

Krem z dyni – jak go zrobić?
Pamiętaj, że krem możesz podawać z dodatkami, które według Ciebie będą komponować się ze smakiem dyni. Wiele osób dorzuca bekon, grzanki lub obok na talerzu kładzie ser pleśniowy.
Składniki:
- 2 kg dyni (po obraniu i bez pestek wyjdzie około 1 kg)
- 500 g batatów lub ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3-4 cm korzenia imbiru
- szczypta papryki ostrej
- pół łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
- 2 litry bulionu
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę – tak samo jak bataty (opcjonalnie ziemniaki) i marchewkę. Jeśli chodzi o imbir, ścieramy go na tarce. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię i smażymy na małym ogniu na maśle klarowanym, dodając wyciśnięty czosnek. Po około 5 minutach ściągamy z gazu. Do dużego garnka wlewamy około 2 litry bulionu, pieprz i sól. Gotujemy. Wrzucamy zawartość patelni. W tym samym czasie należy pamiętać także o curry, słodkiej i ostrej papryce. Gotujemy przez około 50 minut. Po upływie czas wlej śmietankę kremówkę. Zblenduj zupę tak, aby była gęstym kremem. Możesz podawać ją z grzankami i pietruszką. Dla smaku niektórzy polewają jeszcze krem na górze śmietanką. Smacznego!

A co na deser po takim daniu głównym? My polecamy bezę Pavlova, domowe lody śmietankowe lub domowe lody czekoladowe – niebo w gębie, a nie ma lepszego uczucia od zjedzenia pyszności, które samodzielnie się przygotowało, prawda?