Beza Pavlova sprawdzi się w wielu sytuacjach, a co najważniejsze… nie jest trudna do wykonania. Jeśli zaczynasz dopiero przygodę z pieczeniem ciast, to nie mogłaś trafić lepiej. Wielu cukierników określa bezę mianem królowej wypieków i często jest serwowana na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Jednak pamiętaj, że nie musisz czekać na specjalną okazję, aby ją przygotować. Możesz przecież zrobić ją w tygodniu, aby zaskoczyć ukochanego lub przygotować ją na pyszny deser po romantycznej kolacji lub ofiarować jako prezent na urodziny dla koleżanki.
Spis Treści
Na jaką okazję przygotować bezę Pavlova?
Na pewno będzie pięknie prezentować się na urodzinowym stole, ale równie dobrze sprawdzi się na osiemnastce, przyjęciu komunijnym, randce w domu czy w czasie walentynek. Okazji jest naprawdę wiele, a wszystko zależy tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni.
Beza Pavlova – czego potrzebujesz?
Przekonasz się, że nie wymaga wcale ogromnych umiejętności, a możesz ją wykonać w domowym zaciszu, mając pewność, że stworzysz coś, co będzie nie tylko wyglądać zniewalająco, ale także smakować. Jak się do tego zabrać? Już śpieszymy z pomocą!
Składniki:
Na bezę:
- 250 g cukru (Ważne jest to, aby dokładnie odmierzyć tę ilość. Dlaczego? jeśli będzie mniej cukru, beza może opaść)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Na krem:
- 250 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sezonowe owoce, które uwielbiasz
Jak przygotować bezę?
Przygotowanie bezy:
Najpierw nagrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza – góra i dół. W tym samym czasie weź papier do pieczenia i narysuj na nim okrąg, który będzie mieć średnicę 20 cm. Będzie Ci on potrzebny do tego, aby wiedzieć, jakiej wielkości ma być beza. Czas na bezę! Białka ubij na sztywno. Gdy już będą gotowe, zacznij dodawać do nich po jednej łyżce cukru, cały czas miksując. Zależy Ci na tym, aby piana po dodaniu całej ilości cukru była zbita, sztywna, gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet – mieszaj przez około 2 minuty. Czas na wylanie piany na okrąg na papierze. Gdy już uformujesz bezę, jej boki podnieś za pomocą szpatułki do góry, a w środku zrób zagłębienie. Staraj się robić to dość sprawnie, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej lubi opaść, a przecież Tobie na tym nie zależy. Włóż bezę do piekarnika na 30 minut w ustawionej wcześniej temperaturze. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piecz przez 3 godziny. Po tym czasie nie wyciągaj jej od razu z piekarnika, a jedynie otwórz drzwiczki. Co ciekawe, bezę można upiec np. na dwa dni przed kremem.
Przygotowanie kremu:
Ubij śmietankę, a gdy zacznie gęstnieć, dodaj cukier oraz mascarpone. Dalej ubijaj aż do momentu, gdy masa zesztywnieje. Na sam koniec dodaj esencję waniliową i sok z cytryny. Krem włóż w zagłębienie bezy. Bardzo ważne: zrób to tuż przed podaniem!
Modyfikacji bezy Pavlova jest dużo. Niektórzy wolą zrobić kilka „pięter” bezy i przełożyć ją kremem. Na co Ty się zdecydujesz?