pasta jajeczna z awokado
fot. pixabay

Pasta jajeczna z awokado sprawi, że każde śniadanie zmieni się w wyborny posiłek, który będziesz chciał jeść każdego dnia. Jak ją zrobić? Potrzebujesz tak naprawdę niewiele. Tę pastę polecamy szczególnie tym, którzy stawiają na fit jedzenie i lubią niebanalne połączenia. Awokado ma wiele dobrych właściwości, a przez wielu ten owoc nazywany jest „masłem bogów”.

Spis Treści

Jakie właściwości ma awokado?

Nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że ten owoc działa dobrze na ludzki organizm, dostarczając mu kwasy omega 3-6-9. Ponadto ma w sobie bardzo dużo potasu, który reguluje ciśnienie we krwi, a także wpływa na układ nerwowy. Awokado także zawiera witaminy A, C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami i mają działanie przeciwnowotworowe. Co ciekawe, badacze doszli do wniosku, że luteina i zeaksantyna, które znajdują się w awokado, wpływają na oczy.

grzanka z jajkiem i awokado na białym talerzu, który leży na czarnym stole
fot. pixabay

Pasta jajeczna z awokado. Prosty i szybki przepis

Nie będzie dla Ciebie na pewno zaskoczeniem, gdy powiemy Ci, że głównym składnikiem są jajka i awokado, ale oczywiście to nie koniec. Potrzeba nieco więcej, aby pasta smakowała i wyglądała dobrze.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: oregano, majeranek

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo. Oczywiście ostudź je po wyciągnięciu z rondela i zabierz się za obieranie. Następnie pokrój jajka w drobną kostkę – niektórzy po prostu rozgniatają je za pomocą widelca. Następnie zabierz się za czosnek. Przeciśnij go przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wylej olej i smaż na nim czosnek około minutę. Obierz awokado i tak samo jak jajka pokrój w drobną kostkę. Do naczynia, w którym są już jajka, dodaj awokado, czosnek, sok z cytryny, pieprz, sól i szczypiorek. Na koniec wrzuć majonez i całość dokładnie wymieszaj.

Pastę możesz podawać z pieczywem tostowym, grzanką lub świeżym chlebem. Niektórzy traktują taką pastę jak dip i maczają w nim np. seler naciowy lub pokrojoną w paseczki marchewkę.

pasta jajeczna z dodatkiem awokado na grzance i na białym talerzu a obok sztućce
fot. pixabay

Pasta jajeczna z awokado może sprawdzić się jako niekonwencjonalna przystawka podczas romantycznej kolacji. Dlaczego nie urozmaicać sobie randki w domu? Ponadto pasta sprawdzi się także, gdy zaprosisz gości. Szybkie przekąski na imprezę nie muszą oznaczać, że jesteś skazana na robienie koreczków. Niech fantazja Cię poniesie!

A jaki jest Twój pomysł na szybkie śniadanie? Na co stawiasz, gdy nie masz zbyt dużo czasu, ale chcesz zjeść coś dobrego? Swoją drogą, chętnie dowiemy się, jaki masz pomysł na szybki obiad 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here