szybkie przekąski na imprezę
fot. unsplash

Szybkie przekąski na imprezę mogą uratować Cię przed wpadką, gdy niezapowiedziani goście staną w Twoich drzwiach lub gdy bardzo szybko ze stołów zniknie to, co przygotowałaś dla najbliższych. Pamiętaj, że nie muszą to być wymyśle rzeczy. Lepiej zrobić coś prostego, co zasmakuje większej liczbie osób. Nie przygotowujesz przecież menu na komunię, na wesele lub na osiemnastkę. Postaw na produkty, które są łatwo dostępne i po składniki nie będziesz musiała jechać na drugi koniec miasta. Chodzi o to, aby ułatwiać sobie życie, a nie je utrudniać!

Spis Treści

Kiedy postawić na małe przekąski?

To wprost idealny pomysł, gdy nie wiesz, jak zorganizować domówkę. Takie małe cuda uratują Cię przed wielogodzinnym staniem w kuchni i dopasowywaniem się do każdego gościa. Na pewno niejeden raz biłaś się z myślami, co przyrządzić na główne danie, aby dogodzić każdemu, wyjść z twarzą, pokazać swoje umiejętności, a przy okazji nie zapominać o zasadach savoir-vivre. Po co się przemęczać i kombinować, jeśli możesz postawić na szybkie przekąski?

kolorowe małe okrągłe przekąski na dekoracyjnym talerzu
fot. unsplash

Szybkie przekąski na imprezę to strzał w dziesiątkę

Przy okazji przygotowań na imprezę nie zapominaj o napojach. Jeśli wiesz, że Twoje towarzystwo nie będzie pić alkoholu, postaw na drinki bezalkoholowe, które będą pasować do każdej domówki.

1. Proste koreczki na ostatnią chwilę

  • małe pomidorki (koktajlowe, cherry)
  • świeża bazylia
  • mozzarella
  • sól, pieprz

Pomidorki pokrój na pół. Lekko je posól i popierz. Mozzarellę pokrój w kosteczki mniej więcej wielkości pomidorków. Na wykałaczkę nadziewamy najpierw pomidorka miąższem do dołu, do środka dajemy serek, później znów pomidorek i na samą górę bazylię.

2. Łososiowe lowe

  • 3 pszenne/żytnie tortille
  • 1 serek twarogowy do smarowania z ziołami
  • 2 opakowania wędzonego łososia po 100 g
  • pęczek koperku

Tortille posmaruj serkiem, a na to połóż plastry łososia i posiekany koperek. Zwiń placki w rulony. Pokrój je na plastry o grubości około 2 cm. Możesz podawać z wbitymi wykałaczkami.

3. Coś dla fanów oliwek

  • 20 dag żółtego sera
  • 2 sery camembert po 150 g
  • oliwki drylowane – zielone i czarne

Ser pokrój w kostkę około 1cm x 1 cm. Ser pleśniowy z kolei niech będzie nieco większych rozmiarów. Na wykałaczkę niech produkty trafią w kolejności: ser żółty, czarna oliwka, ser pleśniowy i oliwka zielona.

4. Serowe kulki

  • Ser żółty 500 g
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wrzuć do naczynia. Papryczkę oczyść z pestek i pokrój drobno, po czym wrzuć do sera. Do tego posiekana bazylia. Oczywiście nie możesz zapomnieć o soli i pieprzu. Dodaj 3 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszaj. Następnie uformuj małe kulki, które wyłóż np. na deskę do krojenia i włóż na pół godziny do lodówki. Po upływie wskazanego czasu obtocz kulki najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Do dużego garnka wlej olej, podgrzej go i dopiero wówczas wkładaj powoli serowe kuleczki. Smaż do momentu, gdy się zarumienią. Nie wkładaj wszystkich kulek w jednej chwili, rób to stopniowo.

przekąski położone na stole w dekoracyjny sposób
fot. unsplash

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here