zupa cebulowa
fot. Pexels

Zupa cebulowa wielu osobom wydaje się trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego! Jest to prosty i pyszny sposób na to, aby odmienić swoje codzienne menu. Idealnie sprawdzi się na obiad, ale także jako lunch. Jak zrobić pyszny krem z cebuli? Ile trwają przygotowania?

Spis Treści

Prosta zupa cebulowa

Przepisów na tę zupę w sieci jest naprawdę dużo i ciężko wybrać taki, który będzie zbliżony do francuskiej zupy cebulowej, która smakiem zachwyciła niejednego smakosza. To idealne danie na osiemnastkę, pomysł na szybki obiad czy randkę w domu. Jak pewnie się domyślasz, kluczowym składnikiem jest cebula i to ona zostaje główną bohaterką tej kulinarnej opowieści.

nieobrane cztery cebule leżące obok siebie na białej misce
fot. Pexels

Składniki na domową zupę cebulową

Nie będzie zaskoczeniem, że oczywiście najważniejsza jest cebula. Zachęcamy do tego, aby kupić ją w lokalnym sklepie, a nie w dużym markecie. Wówczas będzie większa pewność, że warzywo pochodzi z polskiej uprawy.

Składniki (2 osoby):

  • pół kilograma cebuli
  • 500 ml bulionu (zachęcamy do tego, aby zupę cebulową przygotować z pozostałego bulionu po rosole. Można także przygotować samodzielnie bulion np. wołowy)
  • 2 łyżki masła
  • tymianek opcjonalnie
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • grzanki kupione lub przygotowane z czerstwego pieczywa
  • żółty ser
biała cebula ułożona na białym stole
fot. Pexels

Jak zrobić krem z cebuli?

Nie ma w tym wszystkim dużej filozofii, a wszystko kręci się wokół odpowiednio przygotowanej cebuli. Do dzieła!

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę
  2. Weź większy garnek, wrzuć cebulę i rozpuść ją na wolnym ogniu, dodaj pokrojoną cebulę
  3. Czas na obserwację, czyli na smażenie cebuli do momentu aż nabierze mlecznej barwy, ale nie będzie brązowa. Jeśli zauważysz, że przywiera do dna garnka, dodaj odrobinę masła lub oliwy. Ten proces zajmie około 30 minut. Ważne jest to, aby dokładnie tyle to trwało, aby wydobyć smak cebuli
  4. Na 5 minut przed końcem smażenia dodaj łyżkę tymianku
  5. Gdy cebula się skarmelizuje się, dodaj wino i w tym samym czasie zwiększ ogień
  6. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj do momentu aż wino całkowicie wyparuje
  7. Czas na przygotowany wcześniej bulion, który po prostu wlej do garnka. Możesz go posolić lub popieprzyć według uznania
  8. Gotuj przez około 25 minut pod przykryciem
  9. W czasie tych 25 minut możesz przygotować grzanki w piekarniki lub naszykować te, które zakupiłeś wcześniej w sklepie
  10. Po upływie wskazanego czasu zblenduj zupę. Zrób to tak, jak lubisz najbardziej. Niektórzy wolą całkowicie aksamitną i gładką masę, a inni lubią czuć fragmenty cebuli
  11. Zupę przelej do miseczek, posyp przygotowanymi grzankami a na górę posyp startym serem

Taka zupa idealnie uzupełni menu na komunię lub imprezę tematyczną lata 90. Swoją drogą zawsze powinna znaleźć się okazja na to, aby skosztować tego pysznego dania. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here