Domowe konfitury z truskawek
fot. Pixabay

Domowe konfitury z truskawek mogą być przepysznym dodatkiem do naleśników, gofrów, a nawet mięs. Niepowtarzalny smak sprawia, że przypadną go gustu nawet największym łasuchom. Ich wykonanie jest banalnie proste. Warto mieć kilka słoików tego pysznego przysmaku w swojej spiżarni.

Spis Treści

Lepiej kupować czy robić konfitury?

Zdecydowanie zachęcamy do tego, aby wszelkiego rodzaju przetwory wykonywać samodzielnie. Wiąże się to nie tylko z ogromną oszczędnością, ale dzięki temu dokładnie znasz składniki, których użyto. Ten sposób polecamy także tym osobom, które kochają gotować, a wypełniona po brzegi spiżarnia to spełnienie ich marzeń. Babcine sposoby są najlepsze, czego ten przepis na pyszne konfitury truskawkowe jest dowodem! Przy okazji warto także wspomnieć, że małe konfiturki są idealnym pomysłem na prezenty dla gości weselnych. Możesz je także dołożyć do prezentu w ramach podziękowania dla świadków lub podziękowania dla rodziców. Wiele osób decyduje się także na domowe konfitury z wiśni. Aby całość wygląda jeszcze bardziej efektownie, możesz ozdobić słoiki wstążkami i etykietami w takim samym charakterze jak winietki. Kazdy gość doceni spersonalizowany prezent, który będzie przypominać mu o wyjątkowej chwili.

zbliżenie na dużą truskawkę na tle innych truskawek
fot. Pixabay

Domowe konfitury z truskawek krok po kroku

Sposób na pyszne konfitury z truskawkami w roli głównej jest naprawdę prosty. Wystarczy znać dokładnie proporcje i kolejność wykonywania czynności, a z całą pewnością wyjdzie Ci pyszny deser!

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 kg cukru

Wykonanie:

  • Dokładnie umyj owoce i pozbądź się szypułek. Włóż do durszlaka, aby dokładnie ociekły z wody. Większe truskawki przekrój na pół
  • Umieść owoce w naczyniu i zasyp je cukrem. Odstaw na noc, powinny puścić soki
  • Rano zagotuj truskawki i odstaw ponownie, ale tym razem na 12 godzin
  • Kolejnego dnia odlej sok i gotuj go przez 40 minut. Dodaj do niego po upływie czasu truskawki i gotuj jeszcze przez 10 minut
  • Gdy konfitura jest jeszcze gorąca, przelej ją do czystych, wysterylizowanych i szklanych słoików. Szczelnie je zamknij i odstaw do góry dnem do momentu, gdy całkowicie wystygną
  • Możesz także pasteryzować słoiki, jeśli chcesz, aby konfitury dłużej przechowywać w spiżarni lub piwnnicy

Z czym jeść konfitury z truskawek?

Wszystko zależy od preferencji kulinarnych danej osoby. Jedni lubią dodawać takie domowe wyroby do naleśników i gofrów, a inni z kolei uważają, że najlepiej smakują np. z serami i mięsem.

dużo truskawek włożonych do metalowego wiaderka
fot. Pixabay

A jakie domowe konfitury są Twoimi ulubionymi?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here