Jak zrobić krem z pomidorów, który stanie się Twoją ulubioną potrawą? Ważny jest odpowiedni dobór składników i przypraw, ale także to, ile serca wkładasz w przygotowanie takiego kremu. W końcu gotujesz najczęściej nie dla siebie, a dla kogoś. Taka zupa może być przystawką na romantycznej kolacji w walentynki, ale także dodatkiem do niedzielnego dania głównego. Jak się zabrać za taki krem?
Składniki są bardzo ważne!
Być może myślisz, że nie ma w tym większej filozofii, ale… No właśnie. Odpowiednio dobrane pomidory to klucz do sukcesu. Zamiast kupować te z supermarketu, postaw na lokalną jakość. Przejdź się na stragan i wybierz warzywa z polecenia. To muszą być pomidory, które będą miały wyrazisty smak. Czego potrzebujesz poza nimi?
- łyżeczkę suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- dużą białą cebulę
- 2 duże marchewki
- 3 szklanki wody
- sól i pieprz
- bazylię do dekoracji
- opcjonalnie grzanki
- 1,5 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
Jak zrobić krem z pomidorów?
Do dużego garnka wlej oliwę i podgrzej ją. Po chwili dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Niech lekko się podsmażą. Pamiętaj, aby ogień był naprawdę mały – w końcu nie zależy Ci na tym, aby spalić produkty. Obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę wrzuć do garnka. Zacznij mieszać wszystkie składniki. Czas na głównego bohatera. Pomidory dokładnie umyj i ściągnij z nich skórkę – najprościej zrobić to, zalewając je wrzątkiem. Po tej czynności skórka schodzi bardzo szybko i bez problemu.
Pomidory należy pokroić na małe kawałki – nie staraj się jakoś szczególnie mocno, ponieważ i tak warzywo będzie zblendowane. Wlej do garnka 1 szklankę wody. Wrzuć do środka wszystkie pomidory. Zalej resztą wody (dwie szklanki). To także czas na przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około piętnaście minut aż do czasu, gdy marchewka zmięknie.
Na sam koniec zblenduj zupę dokładnie tak, aby powstał jednolity krem. Jeśli już to zrobisz, przelej zupę do talerzy i udekoruj listkiem bazylii. Niektórzy dodają także grzanki. Smacznego!
A co na deser? Zanim przejdziemy do słodkości, pamiętaj, że nie wszyscy najedzą się samym kremem. Jeśli robisz obiad dla gości, nie stawiaj tylko na samą zupę, która w gruncie rzeczy może wystąpić jako przystawka. Jeśli chodzi o słodkości, możesz zrobić domowe lody śmietankowe, a do tego drinki bezalkoholowe z palemką.
Jaki jeszcze znasz pomysł na szybki obiad? Na pewno warto wspomnieć o kremie z dyni oraz wszelkiego rodzaju makaronach. Swoją drogą, wiesz jak zrobić spaghetti, który jest najprawdopodobniej najbardziej popularną pastą na świecie?