Kawa z kardamonem to idealny napój rozgrzewający, którego charakterystyczny smak zaskoczy niejednego kawosza. Sprawdza się genialnie w jesienno-zimowe wieczory, gdy za oknem zimno. Ponadto rozgrzewa i pobudza, co sprawdzi się w okresie spadku energii.
Spis Treści
Jakie właściwości ma kardamon?
Przyprawa w przeszłości służyła nie tylko jako dodatek do potraw, ale przede wszystkim jako lekarstwo. Olejki eteryczne, które są w nim zawarte, przede wszystkim działają rozkurczowo na żołądek i wpływają na pobudzanie do wydzielania soków trawiennych. Jedna to nie wszystko! Wiele mówi się o tej przyprawie w kontekście walki z przeziębieniem. Udrażnia nos i łagodzi kaszel, a wystarczy tylko dodać do zwykłej herbaty kilka rozmiażdżonych ziarenek kardamonu. Wiele pisze się także o zbawiennym działaniu kardamonu w walce z odchudzaniem. Przyspiesza przemianę materii i pomaga w pozbyciu się toksyn i produktów ubocznych przemiany materii z organizmu.
Poza oczywistymi właściwościami zdrowotnymi kardamon podkreśla smak potraw, dodając im charakteru i wyrazistości. Szczególnie używany w kuchni azjatyckiej, a przede wszystkim w indyjskiej. Na początku przygody z tą przyprawą smak może być dla Ciebie zbyt mocny, ale z czasem przyzwyczaisz się.
Składniki na kardamonową kawę
Wiele osób może być zaskoczonych, że taką przyprawę dodaje się do kawy. Eksperymentować zawsze warto i próbować nowych smaków! Swoją drogą, próbowałeś już dyniowej latte lub kawy po koreańsku?!
Składniki:
- kilka ziarenek kardamonu
- zmielona kawa
- woda
- kawiarka (wiesz, jak parzyć kawę w kawiarce?)
Kawa z kardamonem – jak ją zrobić?
Czas przejść do działania! Choć proces może wydawać się skomplikowany, nie ma w nim nic kompletnie trudnego. Najlepsza kawa wyjdzie, jeśli wykorzystasz do przepisu kawiarkę.
- Najpierw przygotuj kardamon. Jaki wybrać? Może być mielony, który kupisz w każdym sklepie, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłyby całe ziarna, które rozcierasz za pomocą moździerza
- Jeśli już będziesz mieć zmielony kardamon, połącz go z mieloną kawą, którą chcesz umieścić w kawiarce
- Gotową kawę możesz dodatkowo podawać z cukrem lub mlekiem, ale my zachęcamy do tego, aby na początku napić się bez żadnych dodatków i poczuć ten wyjątkowy smak kardamonu. Szybko poczujesz się rozgrzany!
Kawa kardamonowa sama w sobie jest tak klimatyczna, że aż chce się z nią wejść do aromatycznej kąpieli z odpaloną świeczką DIY. Nie zapominajmy także o deserze do takiej kawki. Idealnie sprawdzi się beza Pavlova lub dżem z rabarbaru nałożony na świeże pieczywo.